VASKRŠNJA POSLANICA PATRIJARHA IRINEJA: Zaustavimo put propasti!

0
1748

BESEDIO O OMLADINI I ABORTUSU

Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, poručio je patrijarh Irinej i od Boga poželeo da ljudi koji vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom Vaskrsenja i duhom vere u pobedu dobra nad zlom.

“Vaskrsli Gospod, Pobeditelj smrti i Životodavac, daruje svako dobro a ovome narodu, što će reći svemu rodu hrišćanskom i pravoslavnom, i svim ljudima dobre volje, da bi svi zajedno predokusili radost budućeg veka, radost vaskrsenja i večnoga života”, naveo je patrijarh u Vaskršnoj poslanici.

Živimo u vremenu kada se zlo pokušava proglasiti dobrom, a dobro zlom, a greh nečim modernim i prihvatljivim, poručio je i ukazao da se omladini umesto primera vrline i čestitosti nude idoli i antiheroji, neposlušnost roditeljima i odbacivanje svakog autoriteta. Patrijarh je takođe ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija, jer, kako je rekao, treba pomoći omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.

Foto: Aleksandar JovanovićFoto: Aleksandar Jovanović

Poručio je da sa tugom i bolom u srcu moramo reći da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.
“Kada to kažemo, imamo na umu podatak da i u Srbiji svake godine umire po jedan veliki grad zbog smrtnosti mnogo veće nego što je rađanje. Taj podatak je razlog za plač i ridanje, ali i alarm za uzbunu. Mora se nešto učiniti da se taj put smrti zaustavi”, naveo je patrijarh u Poslanici dostavljenoj medijima.

O čedomorstvu

Govoreći o čedomorstvu, prvi među jednakima je istakao da toga ima svagda i svugde, pa i u našem narodu, te da je to smrtni greh koji vapije nebu. Patrijarh je pozvao da prestano da ubijamo svoju sopstvenu decu u utrobi, jer i ona imaju pravo na život i na vaskrsenje. Pitamo se, kazao je, gde su vajni borci za ljudska prava da zaštite najslabije, a to su još nerođena deca u utrobi svojih majki.

“Iziđimo, braćo i sestre, iz zemlje greha i smrti…”, poručio je i dodao da će nas Bog blagosloviti svakim blagoslovom duhovnim. “Neka radosni plač novorođene dece nađača bespomoćne krike smrti! Neka Srbija – i sav svet – ponovo postane velika Kolevka! Vratimo se veri u život, vratimo se Vaskrsenju”, pozvao je patrijarh.
Pozvao je da se radujemo sa radosnima i tugujmo sa onima koji tuguju, noseći bremena jedni drugih, jer ćemo tako ispuniti zakon Hristov.

Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock

“Današnji svet je uveliko prihvatio drugu filosofiju, filosofiju širokog puta koji vodi u propast. Hrišćanske vrline pokušavaju se zameniti prividnim humanizmom i lažnom duhovnošću Dalekog Istoka. Sve lažne religije i parareligije, filosofije i lažne filosofije, ideologije i moderne mitologije i same robuju smrti i ljudska bića osuđuju na smrt ukoliko veruju da je čovek ‘biće za smrt’, a ne biće za život večni, pogotovu pak ukoliko podstiču ljude na ubistva i samoubistva, trenutna u ratu i u krvavim ‘mirnodopskim’ obračunima…”, naveo je patrijarh.Poučavajmo decu, uči dalje patrijarh, da budu slična jevanđelskom mladiću koji je pitao Gospoda: Šta da radim da bih zadobio život večni? A taj mladić je od Hrista dobio odgovor: Drži zapovesti! Eto puta spasenja, eto vaskrsenja!

Sve one koji su se iz nekog razloga odvojili od jedne, Svete, Saborne i Apostolske Crkve, patrijarh je pozvao da se vrate u njeno okrilje. “Strašan je greh raskola i jeresi”, ocenio je patrijarh i pozvao da oprostimo jedni drugima radi Vaskrsenja i ponovo postanimo braća u svetoj Crkvi, jedinoj Lađi spasenja!

“Vaskršnjim pozdravom pozdravljamo svu našu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju i molimo se da Vaskrsli Gospod svima daruje radost Vaskrsenja. Posebno pozdravljamo naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji, neodvojivom delu Srbije, čije svetinje su čuvari ne samo srpskoga Pravoslavlja nego i hrišćanstva u Evropi”. naveo je.

Kosovo je, istakao je, bilo i ostaće naše jer, kako kaže, Bog nije u sili nego u pravdi i moćan je da nam vrati ono što nam se na silu pokušava oduzeti. “Neka sa ovim praznikom Vaskrsa vaskrsne i Srbija, i vasceli srpski rod, kako su govorili naši narodni pesnici”, kaže patrijarh čestitajući Vaskrs tradicionalnim pozdravom – Hristos vaskrse.