Salzburška policija ostala je začuđena kada je u četvrtak iz saobraćaja isključen vozač kamiona iz BiH.

Provjerom vozačke dozvole utvrđeno je da 55-godišnji vozač nije imao niti valjanu vozačku dozvolu klase C+E.

Vozačka mu je istekla 19. oktobra prošle godine.

Od tada je ovaj Bosanac u kamionu prešao nevjerojatnih 42.600 kilometara diljem Europe, a da ga nikada nisu uhvatili, piše Fenix-magazin.

Vozača su primijetile službene osobe jer je vozač pri brzini od 90 km/h uvelike prešao sigurnosnu udaljenost od najmanje 50 metara potrebne za teška vozila. Umjesto toga, vozač se, kako navodi policija, držao samo deset metara udaljenosti od vozača ispred.

Pregledom vozila utvrđeno je i da je kamion imao gume pogrešne veličine. Kao rezultat toga, na brzinomjeru se prikazuje niža brzina nego što se stvarno vozi. To se također prikazuje i sprema u digitalni tahograf. To bi, tvrde u policiji, moglo imati ozbiljne posljedice pri ocjeni prometnih nesreća.

Prema riječima službenika, bilo je i ozbiljnih kršenja dokaza o odmoru vozača. Policija je tada spriječila vozača da nastavi vožnju. Kamion je parkirala policija, a postavljena je i tehnička barijera kako bi se spriječila daljna vožnja.

Kompanija za koju je vozač iz BiH radio morala je osigurati zamjenskog vozača i ponovno provjeriti upravljački uređaj vozila. Vozač i nositelji registracije kamiona također moraju uplatiti polog od 3.000 eura.