Autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura na kojoj je kuna, a koja je izazvala popriličnu pozornost medija i javnosti našao se, čini se, u novom problemu.

GalerijaStjepan Pribičević i guverner VujčićEuro s dizajnom kuneUpit u Facebook grupi+0Stjepan Pribičević dizajner kovanice s kunom

”Dizajniram neke novčiće”, napisao je autor pobjedničkog dizajna hrvatske kovanice eura na kojoj je kuna Stjepan Pranjković u kolovozu prošle godine u grupi Bring Your Own Laptop Online. Naime, u grupi je zamolio za pomoć pri obradi fotografije u PhotoShopu i Ilustratoru kako bi na nju mogao dodati metalne efekte potrebne za dizajn kovanice.

Stjepan Pribičević dizajner kovanice s kunomUpit u Facebook grupi(Foto: Screenshot)

Ostali članovi grupe pokušali su mu pomoći u komentarima, no od ove nedjelje ispod te objave pojavljuju se i komentari koji prozivaju Pranjkovića za krađu fotografije, a za što je prije par dana prozvan na Twitteru s kojeg se prozivka i kritika prelila i u medije

Stjepan Pranjković je inače magistar primijenjenih umjetnosti, a za pobjednički dizajn kune na eurokovanici osvojio je 70.000 kuna. Na predstavljanju kovanica u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura Pranjković je govorio o svom procesu rada na dizajnu.

Kazao je kako je napravio nekoliko skica na papiru, potražio materijale i slagao kako će to izgledati.

Na pitanje novinara što ga je privuklo na ovaj natječaj kazao je: “Ponajviše nagrade”.

Osim 70.000 kuna za glavni dizajn Pranjković je dobio po 35.000 kuna za dizajne geografske karte RH i glagoljice jer su oni izabrani kao drugi najbolji u tim kategorijama. Ukupno je dobio 140.000 kuna.

DNEVNIK.hr je kontraktirao Pranjkovića, kao i škotskog fotografa Iana Leacha za komentar te ćemo ih objaviti po primitku. Upit smo poslali i Vladi da objasne kako će riješiti ovu situaciju koja već sad baca ljagu na hrvatske kovanice eura kojima bismo trebali početi plaćati iduće godine.