Posljednji slučaj ubojstva žene bio je prije tek 2 mjeseca kada je u trgovini u Splitu muškarac bivšu partnericu nožem izbo 15 puta

Cijelu Hrvatsku šokiralo je jučerašnje ubojstvo 67-godišnje žene usred bijela dana u kafiću u centru Rijeke.

Djelatnici Hitne pomoći pokušali su je reanimirati, ali ozljede su bile preteške. Iako je počinitelj pobjegao s mjesta zločina, policija ga je uhitila nakon tri i pol sata.

Ulični pjevač vjerskih pjesama, kojeg se moglo vidjeti na brojnim hrvatskim trgovima imao je bipolarni poremećaj, tvrdi njegova supruga s kojom je često nastupao.

Od mladosti je, kaže, pio antidepresive. Prestao je prije 2 mjeseca jer je mislio da mu više nisu potrebni i da se bez njih osjeća bolje. Supruga tvrdi, u obitelji nikada nije bio nasilan.

“Osoba vrlo rijetko odjednom postane impulzivna, agresivna, destruktivna. Većinom mjesecima i godinama pokazuje takvo neadekvatno ponašanje i onda to zbog nekih unutarnjih ili vanjskih sila eskalira u ovako težak slučaj”, objašnjava Ante Bagarić, psihijatar u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Koja ga je sila navela na monstruozno ubojstvo, a potom da gol šeće ulicom, još se ne zna. Supruga kaže, više od 8 godina nije bio kod liječnika, a isteklo mu je i zdravstveno osiguranje.

“Koliko je takva osoba zbog svoje mentalne strukture opasna za sebe i opasna za druge osobe. Ne znamo ništa o tome je li on bio privođen, dovođen, upućivan, tretiran, ali u svakom slučaju, ono što je važno za javnost – velika većina ovakvih slučajeva se može izbjeći”, Bagarić.

Kazne za ubojstva su pooštrene prošloga ljeta, međutim, bez prevelike koristi.

“Nažalost dogodila se takva situacija u Rijeci. Ona nije vezana za obiteljsko nasilje, vezana je za čisti femicid, odnosno ubojstvo žene od strane muškarca”, kazao je ministar Aladrović.

Prošle godine ubijeno je 14, a godinu prije 19 žena.

“Onda vi možete stavit koju god kaznu hoćete ako i dalje se nasilnike kažnjava uvjetno, blagim kaznama”, rekla je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna.

Ovaj čovjek svojim je ponašanjem i prije odavao znakove da nešto nije u redu. Stručnjaci misle, odgovornost je i na građanima da prijave ako to primijete, a na institucijama da reagiraju.

“Dobro je da se učimo da to nije cinkanje nego je to povećanje siguirnosti svih. Mi kao društvo nezrelo se smijemo tome, to nam je smiješno dok se ovakve stvari ne dogode, a onda se pitamo tko je zakazao? Zakazali smo svi kao društvo”, smatra Bagarić.đ

Posljednji slučaj ubojstva žene bio je prije tek 2 mjeseca kada je u trgovini u Splitu muškarac bivšu partnericu nožem izbo 15 puta. Ovaj riječki slučaj tek se treba rasvijetliti, kao i je li sustav zakazao.