Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva održao je danas u Sarajevu pres-konferenciju, a kako je saopćeno, donesena je nova naredba kojom će dosadašnje mjere biti produžene.

Šta to znači?

‘Mi smo danas imali sjednicu Kriznog stožera i raspravljali smo o mjerama povodom novogodišnjih praznika. Osvrnuli smo se i na aktuelnu epidemiološku situaciju. Mi smo situaciju u potpunosti stabilizovali. Neću da kažem da je poboljšanje jer u ovakvim situacijama uvijek malo fali da se broj okrene”, rekao je Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva.

”Ono što je važno reći da smo bili jednoglasni da mjere trebaju ostati. Jedan dan veselja, a propasti cijeli januar ili doći u situaciju da dođemo u puno goru situaciju u januaru. Očekuju nas još dva zimska mjeseca i u tim trenucima očekivati je da će situacija i dalje biti teška. Odlučili smo se da ostaju mjere. Bilo je puno upita od hotelijera. U preporuci koja je data vrlo jasno je rečeno da vrijede sva pravila koja vrijede i za kafiće. Hoteli mogu raditi za svoje goste, ali do 23 sata. Prema tome, do 23 sata rade i ugostiteljski objekti i za goste hotela. Pozvali smo da nema organizovanog slavlja Nove godine. Pokušali smo da na taj način ukažemo da nema nikakvih organizovanih dočeka, ni do 23 sata”, istakao je on.

Naglasio je da je preporuka da se Nova godina slavi u kućnoj atmosferi. Istakao je da je najavljen i pojačan inspekcijski nadzor u narednim danima.

Komentarišući navode o problemima s kisikom u dijelovima FBiH, Čerkez je rekao to može biti problem menadžmenta i kantona.

”Vlada FBiH je 200 miliona maraka uputila na kantone. Kliničkim centrima je upućeno 33 miliona i 300 hiljada. A kada govorimo o vladama kantona, Vlada FBiH je distribuirala 200 miliona maraka. Pretpostavljam da je veći dio tog novca trebao otići na zdravstvo”, istakao je Čerkez.