Posao u BiH samo za ‘dobra leđa’, u suprotnom potraži kruzer

0
1092
Sukob interesa
Posao u BiH samo za ‘dobra leđa’, u suprotnom potraži kruzer
Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno poduzeće, ministarstvo gdje neko od političkih dužnosnika nema nekog svog.

U Financijsko – informatičkoj agenciji FBiH zaposlena je Ada Novalić, kćerka predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića. Sve po zakonu i bez natječaja. Ni prva ni posljednja osoba koja zbog dobrih leđa ne mora brinuti za budućnost. Brojni drugi moraju.

Ermin Gušo, diplomirani je ekonomista i student master studija. N1 donosi priču o njemu  nekoliko dana pred odlazak na kruzer. Odlazi iz BiH jer je ovdje gotovo nemoguće doći do posla.

“Ne mogu naći posao u struci. Diplomirao sam prošle godine. Radio sam godinu dana. Od kolovoza ne radim. Predao sam na 200 mjesta i nije ništa uspjelo. Iskrsnuo je posao na kruzeru. Mislim da je to dobra prilika”, kaže je Gušo.

Kada je u Financijsko-informatičkoj agenciji imenovan novi v.d direktora, Esad Mahmutović, odlučio je formirati svoj tim, kako kaže, ljudi od povjerenja. Uz ostale, zaposlio je Adu Novalić, kćerku federalnog premijera, poput Ermina Guše, diplomiranu ekonomisticu.

No za razliku od Ade, Ermin ovde ne bi imao nikakvu šansu za posao, ne jer je manje stručan, već što nema “nikoga iza leđa”.

Ovo nam je bukvalno potvrdio sam Esad Mahmutović, kazavši kako je na početku svog mandata imao ogromne opstrukcije od starog manadženta u FIA-i, no zaposlenjem kćeri federalnog premijera stvari su se počele mijenjati.

“Morate znati koliki je ovdje bio otpor. Opstruirali su sve. Bez takvih osoba, na koje oni nisu mogli da udare ja ne bi mogao raditi ono što sam radio”, kaže Mahmutović.

Mahmutović dodaje kako bi isto ponovio jer iza njega stoje rezultati, a za nepotizam optužuje bivši manadžment:
“Pa najmanje ima 15 obiteljskih veza. Kombinacija otac sin, majka sin, očeva i djeca. Oni su imali pravo da zapošljavaju kao i ja. Ali što je razlika, oni su zapošljavali na radna mjesta koja su izmišljena i sa strukama koje nisu primjerena”, kaže Mahmutović

U svemu navedenom ne zna sto je šokantnije, to što je direktor kako tvrdi, morao zaposliti kćer visokog dužnosnika da bi mu agencija radila, ili činjenica kako su mu uvjetno rečeno” dobra leđa” najbolja referenca za dobiti posao.

“Krajnje je skandalozno zapošljavanje kćeri premijera usred njegovog mandata. Samo je gori pokušaj pravdanja tog čina. Zašto direktor ne radi svoj posao. Zašto ove koji ne rade, ne pozove na odgovornost. Što da kažemo onima koji se obrazuju, zbog čega studiraju, zašto se bore.
Ovdje treba pozvati na odgovornost i direktora i premijera”, upozorava Adis Arapović iz CCI-a.

Je li po zakonu, jeste. Direktor je imao dikrecijsko pravo da izbere ili predloži natječaj. Izabrao je ovo prvo. No Ada Novalić nije ni prva ni posljednja. Gotovo je nemoguće naći agenciju, javno poduzeće, ministarstvo gdje neko od političkih dužnosnika nema nekog svog. S druge strane sukob interesa je vrlo teško dokazati u BiH zahvaljujući široko definiranim zakonima.

Pa je tako zet ministrice financija FBiH Jelke Miličević imenovan u Agenciju za bankarstvo, njegov otac u Upravu EP HB.

U Elektroprenosu BiH u međuvremenu je zaposlen sin Željke Cvijanović, premijerke RS-a, kao i kćerka ministara financija Zorana Tegeltije, dok obitelj Denisa Zvizdića, tetići sa svojim suprugama obavljaju najviše funkcije u Vijeću ministara, Tužiteljstvu, Konkurencijskom vijeće i Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Lista je predugačka da stane u samo jedan prilog, no uz ostalo je razlog zbog čega će Ermin Gušo s početka naše priče umjesto kao ekonomista vrlo vjerojatno raditi kao sobar i biti sretan jer ima posao, prenosi N1.