PRVI PUT U HRVATSKOJ 7-godišnjaku presađena koža preminulih

0
961

SEDMOGODIŠNJEM dječaku, koji je prije dva i pol tjedna s mlađim bratom stradao u požaru, presađena je koža u zagrebačkom KBC-u sestre Milosrdnice.

Podsjetimo, dječaku je požar u obiteljskom domu u Petrijevcima prije dva i pol tjedna, gdje je bio s majkom i mlađim bratom, opekao gotovo 93 posto tijela.

Liječnici traumatologije KBC-a Sestre milosrdnice naručili su iz banke kože u Barceloni kožu preminulih osoba kojom su potom prekrili dječakovo tijelo dok se ne uzgoji njegova vlastita koža.

“Uzgoj vlastite kože traje 3-4 tjedna, a u međuvremenu ako je ekstenzivna opeklina kao što je ova, nemate ga s čim pokriti. On gubi tekućinu, sklon je infekcijama, znači sad se brinemo za ovaj dio da preživi do trenutka dok će njegova koža biti uzgojena”, rekla je Mirna Tominac Trcin, voditeljica Banke tkiva za HRT.

Za ovog dječaka organizira se i humanitarni koncert “Srcem i glazbom za djecu”. Prikupljeni novac iskoristit će se za kupnju antidekutabilnog kreveta koji stoji 140.000 kuna, a održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 10. prosinca.