O samoj istrazi i suradnji timova za HRT je govorio Igor Jurić, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i otac brutalno ubijene djevojčice Tijane Jurić.

“Čini mi se da je ovo jedna uobičajena saradnja, ali mogu reći da je za nas u Srbiji svaki dolazak hrvatskih policijskih službenika važan. Očekujemo možda neke nove dokazne materijale i informacije i saznanja koja bi mogla pomoći u pronalaženju Mateja”, kazao je Jurić.

Dodao je kako su u Beogradu i Srbiji pomalo razočarani odnosom i srpske i hrvatske policije jer niko ne obavještava javnost. Sve je pod nekim zavjetom šutnje, zbog čega dolazi do pojave raznih špekulacija i teorija zavjere, što uopšte nije dobro ni za istragu, a naročito za Matejevu porodicu”, dodao je Jurić.

On je izjavu dao kod ograde pored Save, na mjestu gdje je Matej posljednji put viđen, 750 metara udaljenom od kluba Gotik. Kao što se zna iz istrage, Matej je koristio Google kartu za automobil, a signal njegovog mobilnog uočen je nekoliko kilometara dalje kod Velikog ratnog ostrva nakon dva i po sata.

“Mislim da je sada ključna ova vrsta potrage i to zato što se pomoću baznih stanica i mobitela može doći do određenih dokaza. Taj je način potrage bio ključan u pronalasku Tijaninog ubojice i Tijaninog tijela.

“Upravo zbog toga što je bazna stanica uhvatila signal dva i po sata poslije imamo neku nadu da bi Matej mogao biti pronađen živ”, zaključio je Jurić.