NFS BIH : SAGA SE NASTAVLJA !

0
1442

Bajni FS BiH 

Podmićivanje, krivotvorenje službenih isprava i zloupotrebe položaja!

begić slika

Novi.ba i danas nastavlja objavljivati dokumenta, u posjed kojih je došao, o Fudbalskom savezu BiH. Podsjećamo, u prethodna tri članka prezentovali smo vam nepravilnosti koje je utvrdila Uprava za indirektno-neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine nakon revizije poslovanja FS BiH, koja je trajala od 16. oktobra do 23. decembra 2015., te krivičnu prijavu koja je proslijeđena u Tužilaštvo BiH protiv predsjednika FS BiH Elvedina Begića.

Danas ćemo vam prezentovati novu krivičnu prijavu protiv predsjednika Begića, sekretara IO FS BiH Jasmina Bakovića, te potpredsjednika Darke Ljubojevića i Ivana Beusa, a koja je proslijeđena Tužilaštvu BiH.

Pomenuti su prijavljeni da su izvršili više krivičnih djela u periodu od 08. februara 2014. do 31. decembra 2014. i time oštetili FS BiH materijalno i moralno. U prijavi se, između ostalog, navodi da je u periodu prije odlaska reprezentacije na Mundijal u Brazilu 2014. donijeta odluka da će se organizovati put na ovu smotru u saradnji s partnerskom agencijom Cetroturs, po cijenama od 6.000 do 7.000 eura (putovanje charter letom ili redovnom linijom). Ukupni troškovi po osobi trebali bi iznositi od 7.700 do 8.700 eura.

“FS BiH će za članove IO i članove Odbora za posredovanje i savjetovanje iz svojih sredtava (sredstava nagradnog fonda, sponzorskih…) osigurati iznos od 4.367 do 5.367 eura (ovisno o načinu putovanja) po osobi, a preostali dio od 3.333 eura je umanjenje pojedinačne nagrade”, kaže se u odluci FS BiH, koja je zapravo obuhvatila članove IO, Odbora za posredovanje, sponzore, predstavnike partnera i državne institucije.

Nakon toga je 20. maja iste godine donesena Odluka (Utvđuje se spisak 50 osoba iz FS BiH koji će boraviti u trening kampu reprezentacije tokom priprema i samog Svjetskog prvenstva). Njom su ujedno ovlašteni predsjednik i generalni sekretar FS BiH da mogu izvršiti izmjene i dopune ovog spiska. Pojednostavljeno, navedenom odlukom Komiteta za hitnost je data mogućnost generalnom sekretaru i predsjedniku da vrše izmjene i dopune spiska putnika za odlazak na SP u Brazil 2014., kao i smještaj u trening kampu.

U prijavi se navodi da je mimo postojećih ovlaštenja i mimo Odluke u Brazil (u organizaciji FS BiH) putovao određeni broj lica koja je odredio predsjednik Elvedin Begić, oštetivši tako FS BiH za značajna novčana sredstva čiji tačan iznos se može utvrditi pregledom ispostavljenih faktura od Centrotursa.Navedeno putovanje je tako neovlašteno omogućeno, između ostalih, sljedećim osobama: Ibrahim Hasanbegović, Milorad Lale, Hamdo Spahić, Suad Spahić, Samir Ćemalović, Suad Džafić, Dragan Brkić, Goran Kosorić, Vlado Rogić, Adis Hajlovac…Putovanjem navedenih osoba, koje nisu bile u planu za ovaj put, povećan je iznos troškova za oko 300.000 KM.

Planom troškova za boravak članova Izvršnog odbora i Odbora za posredovanje je bio planiran iznos od 224.000 KM, a za sponzore i partnere 280.000 KM, što zapravo zbirno iznosi 504.000 KM.

Iz svega proizilazi da se ukupno 327.000 KM odnosi na troškove za lica kojima je mimo ovlaštenja i Statuta put omogućio predsjednik FS BiH. Troškovi putovanja i smještaja u Brazil su prekoračeni za tačno 814.000 KM. Dakle, za ovu razliku utroška od 814.000 KM IO FS BiH je morao odobriti kroz institute rebalans budžeta i odobriti dodatne troškove, a što nije učinjeno jer gospodin Begić nije upoznao IO s ovim sve do 14. avgusta 2014. To znači da je zloupotrijebio svoj položaj, tj. da je iznos od 814.000 KM utrošio bez odluke IO FS BiH ili pak Skupštine kao najvišeg tijela FS BiH.

Dalje se navodi da je u spornoj odluci od 04. juna 2014. Istaknuto “članovi organa i tijela FS BiH”, a za koje IO FS BiH i Komitet za hitnost nisu ovlastili predsjednika i generalnog sekretara, što zapravo predstavlja zloupotrebu i nesavjestan rad u službi od strane samog predsjednika i generalnog sekretara.

“Navedenim nalazima postoje osnovi sumnje da su predsjednik FS BiH Elvedin Begić, sekretar IO FS BiH Jasmin Baković, potpredsjednici Darko Ljubojević i Ivan Beus počinili krivična djela iz Krivičnog zakona FBiH: podmićivanje, krivična djela protiv službene i druge odgovarajuće funkcije iz člana 383. (Zloupotreba položaja ili ovlaštenja), 387. (Nesavjestan rad u službi), 389. (Krivotvorenje službene isprave) i drugih odgovarajućih odredaba iz KZ BiH”, zaključuje se u krivičnoj prijavi.

I dalje ostaje nejasno zašto Tužilaštvo BiH se ne očituje o ovome, a Novi.ba će i narednih dana otkrivati kriminal u režiji čelnika FS BiH.