Nakon pljačke kladionice i pumpe: Trojka iz Travnika oslobođena krivnje

0
1872
Kantonalni sud u Novom Travniku donio je presudu kojom se trojica dvadesetogodišnjaka i to Mario Lukić iz Švicarske te Robert Brne i Stipo Bosnić iz Travnika oslobađaju krivnje za kaznena djela razbojništava koja im je travničko Tužiteljstvo stavljalo na teret…

Optužnicom Kantonalnog tužiteljstva u Travniku oni su sumnjičeni da su 24. studenog 2015. godine opljačkali D. Lozančić, radnicu kladionice koja se nalazi u Novom Travniku.

Prema navodima optužnice, trojka se te večeri Opelom Vectrom dovezla u ulicu Kralja Tvrtka pa su Brne i Bosnić maskirani i naoružani magnumom i nožem upali u kladionicu dok je Lukić čekao u automobilu i pazio da neko ne naiđe.

Od radnice su tražili novac, a kada im ona nije udovoljila, prošli su iza pulta i uzeli njenu torbu sa novčanikom, mobitel, ključeve od automobila i kuće te oko 15 KM u različitim apoenima.

Potom su pobjegli u nepoznatom pravcu da bi dan kasnije uzeli jednu od bankovnih kartica koja se nalazila u novčaniku radnice, a uz nju i pin potreban za aktivaciju, pa su na jednom od bankomata sa kartice podigli 220 KM. Ostale stvari su bacili u rijeku.

Nakon nekoliko dana, prema optužnici, oni su nastavili svoj pljačkaški pohod na benzinskoj pumpi “Ti- Oil” u Novom Travniku. Pošto su se dovezli pred pumpu, Bosnić je sa kapuljačom na glavi i plavobijelim šalom preko lica, naoružan pištoljem, zajedno sa Brnom upao u objekat dok je Lukić čuvao stražu.

Pošto su ušli u prostorije pumpe, radniku kojeg su tu zatekli povikali su “Ovo je pljačka, daj pare”. On je razbojnicima objašnjavao da je pazar odnesen, ali su ga oni prisilili da im da novac koji je imao kod sebe, oko 164 KM.

Međutim, Sud je utvrdio da optuženi nisu krivi za kaznena djela koja im se stavljaju na teret pa su oslobođeni optužbi.

Odlukom suda razbojnicima se moraju vratili predmeti koji su oduzeti od njih nakon uhićenja i to zaplijenjeni plinski pištolj, magnum, nož, fantomka kao i rukavice bez prstiju.

Trojka je presudom oslobođena i troškova kaznenog postupka koji se vodio protiv njih. Oštećeni se ovom presudom upućuju na građansku parnicu.

Cijeli tekst presude pročitajte ovdje.