Američki Hrvati lobiraju za izmjene Izbornoga zakona i preustroj FBiH

0
1162

Čelnik Nacionalne federacije američkih Hrvata (NFCA) Steve Rukavina sa suradnicima se susreo se nekolicinom dužnosnika State Departmenta te je zatražio njihovu potporu stabiliziranju odnosa u Bosni i Hercegovini i iznio prijedloge za izmjene Izbornog zakona koji bi rezultirali jednakopravnosti bosanskohercegovačkih Hrvata za koje je istaknuo da su u BiH diskriminirani.

On je uputio i pismo nekolicini sudionika u kojemu je naveo primjere nejednakopravnosti Hrvata te kršenja Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma te je pozvao na izmjene Izbornog zakona BiH kao prvog koraka u zaustavljanju krize, prenosi Večernji list BiH.

Manipulacija Daytonom

Tako je iznio i prijedlog s kojim se, kako kaže, slaže značajan dio stranih diplomata koji se bave pitanjima jugoistoka Europe i Europskog parlamenta, a tiče se upravo reorganiziranja Federacije BiH s unaprijeđenim procesom refederalizacije. Riječ je zapravo o prijedlozima koje su ranije iznijeli hrvatski predstavnici u BiH u kojima se u prvi plan stavlja federalistički pristup kojim bi se riješilo problemi trenutačne nejednakosti, prije svega, Izbornog zakona, a što se onda odražava i na nefunkcioniranje institucija te zadržavanja skupoga statusa quo.

Pri tome je Rukavina istaknuo kako je svima već sada jasno da BiH nema budućnosti u Europskoj uniji i NATO-u u stanju sadašnjih političkih nestabilnosti koje se stalno generiraju u Federaciji BiH, dok pak, kako tvrdi, u Republici Srpskoj političari i javnost nastavljaju tražiti pomoć od Rusije.