Kolektivni ugovor stupio na snagu, povećala se najniža plaća

0
1174

Opći kolektivni ugovor za teritorij Federacije BiH stupio je na snagu, potvrdili su u Savezu samostalnih sindikata BiH. Selvedin Šatorović, potpredsjednik Saveza sindikata, rekao je za Faktor da se ovim ugovorom povećala najniža plaća u FBiH i ona sada iznosi 406 KM, a do sada je bila 360 KM.

– Mi smo kao što vam je poznato i ranije očekivali objavu Općeg kolektivnog ugovora koji je potpisan 10. veljače ove godine. Postoji još jedna sitnica vezana za ugovor, a to je da njegovo djelovanje Vlada FBiH mora proširiti na sve radnike u Federaciji BiH. To do sada nije učinjeno, a nadam se da hoće u narednom razdoblju. Pozitivna stvar vezana za ugovor je što se sa njegovim stupanjem na snagu povećala najniža plaća u FBiH na 406 KM – rekao je Šatorović.

Objašnjava da dosadašnje neobjavljivanje Općeg kolektivnog ugovora nije bilo prepreka za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

– Mi imamo određenih poteškoća s obzirom na to da nigdje nije došlo do ulaska u meritum samog Kolektivnog ugovora. Još uvijek su to samo pregovori kako bi se pregovaralo ili priča o dinamici tih razgovora. Kako bi se sve ubrzalo mi tražimo od Vlade FBiH da se usklađivanje granskih kolektivnih ugovora završi u zakonskom roku, točnije, najkasnije s 15. kolovozom. Nikakvo odugovlačenje procesa Sindikat ne prihvaća, naglasio je Šatorović.

Dodaje kako podržavaju da pregovarački timovi Vlade, Sindikata i udruženja poslodavaca, što prije usklade postojeće, važeće granske kolektivne ugovore i s novim Općim kolektivnim ugovorom i sa Zakonom o radu.