U BiH posluje 500 fiktivnih tvrtki u vlasništvu arapskih državljana

0
1392

“Da budem precizan, 499 subjekata nismo našli na pravoj adresi i radi se o fiktivnim tvrtkama. Ove tvrtke imaju uknjižene nekretnine”, rekao je Ujić.

Prema još uvijek nepotpunim rezultatima opsežne akcije kodnog naziva “Nekretnina”, od 700 kontroliranih pravnih subjekata u našoj državi, njih 500 je fiktivno i nalazi se većinom u vlasništvu državljana Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije, piše Klix.ba.
Kompletni rezultati akcije “Nekretnina”, koja je provedena na cijelom teritoriju BiH, bit će poznati u srijedu, do kada bi i dva terenska centra trebala završiti akciju.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je da su dosadašnji rezultati pokazali ogroman broj nepravilnosti te da je od 700 pravnih subjekata njih 500 fiktivno.

“Da budem precizan, 499 subjekata nismo našli na pravoj adresi i radi se o fiktivnim tvrtkama. Ove tvrtke imaju uknjižene nekretnine”, rekao je Ujić za Klix.

Istaknuo je da je mnogo i slučajeva u kojima se vlasnik uopće nije pojavljivao, već je preko notara registrirao tvrtku i dao ovlasti bh. državljanima da je vode.

Na pitanje koji strani državljani prednjače u kršenju zakona BiH, Ujić je odgovorio da je definitivno riječ o stanovnicima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije.

“Kuvajtskih tvrtki ima najviše jer smo ih najviše i kontrolirali. I to negdje oko 270 pravnih osoba. Stanovnici ovih zemalja dođu u turistički posjet, osnuju pravnu osobu i dolaze do nekretnina”, kazao je Ujić.

Istaknuo je da Služba za poslove sa strancima BiH radi svoj posao u skladu s ovlastima i zakonima BiH, a da će u kontekstu rješavanja ovog problema morati imati i podršku drugih institucija.

“Mi ne možemo raditi istrage. Već vidimo da se u istragu uključila SIPA, a sve što bude vezano za porezne utaje mi ćemo dati poreznim organima”, rekao je Ujić.

Naglašava da je svjestan činjenice da BiH trebaju turisti, ali da se svi zapitamo gdje idu prihodi od tih turista. Kako kaže, našoj zemlji potrebni su i strani investitori.

“Mi smo u akciji pronašli i ozbiljnih investitora koji zapošljavaju i po 300 osoba. Služba za poslove sa strancima BiH jeste servis stranim državljanima, ali mi ne možemo dopustiti da netko dođe u našu državu i radi što želi”, zaključio je on.

Podsjećamo, u okviru akcije “Nekretnina” provedene su kontrole na prostoru BiH, koje obuhvaćaju strane državljane te pravne subjekte koji su u njihovom vlasništvu.

Služba za poslove sa strancima BiH još od ranije vrši provjere legalnosti prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina u BiH arapskim državljanima.

Po važećim zakonima u BiH, arapskim državljanima nije omogućeno stjecanje vlasništva u našoj zemlji zbog nepostojanja reciprociteta za stjecanje prava vlasništva nad nekretninama u Bosni i Hercegovini.

U prijevodu to bi značilo da je u BiH domaćim zakonima onemogućena prodaja nekretnina stranim državljanima osim u slučajevima kada naša zemlja ima potpisane posebne bilateralne sporazume s drugim zemljama, koji reguliraju ovu oblast.

Ipak, arapski državljani masovno koriste “rupe u zakonima” s obzirom na to da osnuju tvrtke preko kojih kupuju nekretnine. Naime, bh. zakonodavstvo ne sprečava strane državljane da u BiH osnuju tvrtke koje u svom vlasništvu mogu imati nekretnine.

Ova pogodnost često je korištena u poslovanju arapskih tvrtki u našoj zemlji, što i ne bi bilo sporno da te tvrtke ne kupuju nekretnine poput kuća, stanova i vikendica koje su samo na papirima u vlasništvu tvrtki, a u praksi ih koriste arapski državljani kao privatno vlasništvo.