Privatni priređivači igara na sreću pozvali su Vladu FBiH da firmira stručni tim, koji će izraditi novi zakon o igrama na sreću u Federaciji, od kojeg će, traže iz kladionica, koristi imati budžet Federacije, društvo u cijelosti ali i priređivači igara, piše Patria.

– Priređivači igara žele da se ova ublast u FBiH uredi po modernim evropskim standardima. Želimo da plaćamo naše obaveze prema državi. Ali, mi ne možemo prihvatiti zakone koji bi nas uništili –poručili su priređivači igara.

Dom naroda nije prihvatio da se izmjene Zakona o igrama na sreću u FBiH usvoje po hitnom postupku, kako su to predložili iz SDA. Večina delegata je u četvrtak odlučila da se ovakav zakon ipak mora donijeti po redovnoj proceduri. Poručili su da je zakon isuviše ozbiljan da bi bio donešen bez detaljnih analiza. Protiv donošenja zakona o igrama na sreću po hitnoj proceduri bili su delegati HDZ-a kao i delegati iz opozicionih partija.

– Tražimo da se Vlada pridržava reformi fiskalnog sektora (FAR), na što se obavezala još prošle godine. Kada bi Vlada ispoštovala te reforme, javni prihodi od organizatora igara na sreću bi se povećali za 20 do 30 miliona KM godišnje – objašnjavaju priređivači igara.

Vlada Federacije BiH obavezala se još protekle godine na provođenje Projekta reformi fiskalnog sektora, što bi naposljetku trebalo olakšati poslovanje privatnog sektora, smanjiti korupciju i ojačati transparentnost poslovanja.

Memorandum o razumijevanju između Federalne vlade i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack.

Unatoč potpisivanju provođenje Projekta reformi fiskalnog sektora, Vlada neke rješenje donosi izvan ovog projetka, piše NAP.