Američki specijalci stigli u Banja Luku

0
1146

Pripadnici Specijalnih snaga SAD stigli su jučer popodne s opremom i naoružanjem na aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke, odakle će biti transportirani na vojni poligon za obuku na Manjači.

Ambasada SAD u BiH najavila je prije nekoliko dana državnim institucijama BiH dolazak 70 pripadnika Specijalnih snaga SAD (Special operation command Europe) koji će sudjelovati u pokaznoj vježbi “Odgovor na kriznu situaciju 2″ (Crisis response 2).

Vježba koju će izvesti samo pripadnici specijalnih jedinica SAD treba da posluži kao pripremna demonstracija za vježbu “Jackal stone 2017″. Tijekom vježbe će pripadnicima sigurnosnih službi BiH biti demonstrirane procedure za planiranje specijalnih operacija, kontrola vježbe, razmjena obavještajnih podataka, kao i taktičko postupanje kao odgovor u slučaju kriznih situacija, prenosi portal Istinito.

Vježba će biti održana tako što će pripadnici Specijalnih snaga SAD, pozicionirani na Manjači, simulirati dešavanja vezana za Područni ured Ambasade SAD u Banjaluci i simulirati talačku krizu na poligonu u Zalužanima.

Cilj vježbe u kojoj će sudjelovati pripadnici specijalnih jedinica MUP-ova Republike Srpske i Federacije BiH, agencija SIPA i OSA, kao i Oružanih snaga BiH je da se omogući efikasno zajedničko djelovanje i suradnja snaga SAD i BiH tijekom kombinirane zajedničke vježbe “Jackal stone 2017″.

Iz MUP-a RS je potvrđeno da je području grada Banjaluke i okoline od danas do 18. studenog planirana pokazna vježba američkih vojnih snaga odgovora na kriznu situaciju.

“Dio vježbe bit će održan u samom centru grada, a vježba će biti izvedena u različitim vremenskim periodima tijekom tih pet dana, što podrazumijeva i veće prisustvo američkih vojnika i njihove opreme na ovom području” – navedeno je iz MUP-a RS.