Od danas obavezno posjedovanje zimske opreme!

0
1007

Zimska oprema za automobile u cijeloj Bosni i Hercegovini je obveza koja zakonski stupa na snagu 15. studenog i obvezna je da se koristi do 15. travnja naredne godine.

Od opreme u svom automobilu potrebno je da imate zimske pneumatike na sva četiri kotača na putničkim automobilima i svim ostalim vozilima koja nemaju više od osam sjedišta, odnosno nisu teža od 3,5 tone.

Na vozilu se mogu nalaziti i ljetne gume sa dubinom ”šare” minimalno 4mm, ali u rezervnoj opremi morate imati odgovarajuće lance za pogonske kotače.

Iz BIHAMK-a savjetuju vozačima da poštuju zakonske obveze te da prije početka zimske sezone nabave adekvatnu opremu, jer ljetne gume mijenjaju specifikacije već pri temperaturi zraka nižoj od sedam stupnjeva i teže prianjaju na cestu.

Zimska oprema vozila najveće dopuštene mase veće od tri i po tone jesu dvije zimske gume (M+S) s minimalnom dubinom profila četiri milimetra na pogonskim kotačima, plus lanci za snijeg ili četiri ljetne gume s istom dubinom utora plus lanci za snijeg.

Kazna za neposjedovanje obvezne zimske opreme iznosi 40 KM.