Počela devetodnevna žalost za Castrom, kubanske novine odštampane u crnoj boji

0
1175

Devetodnevna žalost za bivšim predsjednikom Kube Fidelom Castrom počela je u ovoj zemlji uzvicima studenata “Ja sam Fidel” i spuštanjem zastava na pola koplja. Kubanska zajednica u SAD-u slavi, a među njima i Fidelova sestra Huanita.

Juanita Castro od 1964. godine živi upravo na Floridi, u zajednici Kubanaca, a zemlju je svojevoljno napustila još 60-tih godina prošlog vijeka.

Juanita je poznata po tome što je navodila kako je sarađivala sa CIA-om kako bi se Castro svrgnuo s vlasti, a kazala je još davno da se nikada neće vratiti na Kubu.

“Nikad se nisam vratila i nikad i neću. Fidelovoj sahrani neću prisustvovati”, izjavila je Juanita.

Koncerti i nastupi su na otoku otkazani, a obustavljena je i prodaja alkoholnih pića nakon vijesti o smrti Castra koju je objavio njegov brat Raul, ne navodeći uzrok smrti.

Na Trgu revolucije u glavnom gradu Havani, kao i u istočnom gradu Santiagu, planirani su veliki mitinzi kako bi se odala počast Fidelu koji je zajedno sa Raulom prije 60 godina došao iz Mexica kako bi svrgnuo vlast Fulgencia Batiste.

Zbog žalosti će novine biti štampane crnom tintom, umjesto crvene, boje Komunističke partije i plave, boje Omladinaca pobunjenika, koje se inače koristi.

Castro je kremiran, a ostaci će obići državu do zvanične sahrane 4. decembra. Strani zvaničnici bi na Kubu trebali stići do utorka, na vrijeme za održavanje spomen mise na Trgu revolucije.

S druge strane, Castrova smrt je na Floridi izazvala dugoočekivano slavlje unutar kubansko-američke zajednice. Automobilske trube, kubanske zastave i plač za članovima zajednice koji nisu doživjeli taj dan.

Nedugo nakon saopćenja o Castrovoj smrti, hiljade Kubanac koji žive u Maloj Havani u Miamiju izašlo je na ulice uz vatromet i udaranje kašikama od šerpe. Oni njegovu smrt vide kao odlazak generacije koja je vladala Kubom posljednjih 60 godina.

Gotovo dva miliona Kubanaca živi u SAD-u, a samo na Floridi živi 70 posto od ovog broja.