ZENIČKE IGRE BEZ GRANICA: Komunalne takse kladioničarima, „kamen spoticanja“ gradonačelnika i premijera Zeničko-dobojskog kantona

0
1477

Gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću iznimno je stalo da kladioničari plate između 30 i 50 hiljada KM komunalne takse po kladionici. Sa tim sredstvima, zakrpit će rupe u budžetu i „riješiti“ sve probleme Grada, a kada Ustavni sud FBiH to proglasni neustavnim, dvadesetak miliona KM kladioničarima će vratiti isti taj Grad bez obzira ko ga bude vodio – Kasumović, ili neki drugi gradonačelnik.

Kao što je i najavio u razgovoru za SB gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je na sjednici Gradskog vijeća „prozvao“ premijera Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića jer je od Ustavnog suda FBiH zatražio hitno izjašnjavanje po pitanju povećanja komunalnih taksi za kladioničare.

 

„Kladioničari legalno da dođu do Ustavnog suda treba im četiri godine, a za četiri godine ja bih po osnovu komunalne takse od njih naplatio 20 miliona maraka i sa tim parama riješio bih sve probleme Grada“, rekao je Kasumović u intervjuu za SB (ne)svijesno otkrivajući šta je bio njegov krajnji cilj 1000-postotnog povećanja komunalne takse kladioničarima.

 

Gradonačelnik Kasumović, takođe je rekao kako se presuda Ustavnog suda FBiH ne primjenjuju retroaktivno. Odnosno, ukoliko Ustavni sud FBiH proglasi neustavnim povećanje komunalnih taksi kladioničarima, to neće uticati na gradski budžet jer se kladioničarima neće vratiti pare koje su uplatili po osnovu komunalne takse do donošanje odluke Ustavnog suda.

 

Ali, ovi navodi gradonačelnika Kasumovića možda nisu potpuno tačni. Naime, u identičnim slučajevima, a nakon presude Ustavnog suda, sredstva prikupljena „neustavno“ naplaćenim komunalnim taksama kladioničarima su morale vratiti općine Kakanj, Visoko…a, posljednji primjer je Općina Bugojno.

 

 

Drugim riječima, Kasumoviću je po svemu sudeći stalo da kladioničari plate između 30 i 50 hiljada KM komulane takse po kladionici. Sa tim sredstima, zakrpit će rupe u budžetu i „riješiti“ sve probleme Grada, a kada Ustavni sud FBiH to proglasni neustavnim, dvadesetak miliona KM kladioničarima će vratiti isti taj Grad bez obzira ko ga bude vodio – Kasumović, ili neki drugi gradonačelnik.

 

Da se to ne bi desilo, premijer Zeničko-dobojskog kantona  Miralem Galijašević zatražio je da se po tom pitanju Ustavni sud FBiH izjasni po hitnom postupku. Sa druge strane, Kasumović premijera želi proglasiti „personom non grata“ jer je postupio u skladu sa Ustavom i važećim zakonima kada je Ustavnom sudu podnio zahtjev za ispitivanje ustavnosti  odluke o komunalnim taksama.

 

Štaviše, gradonačelnika Kasumovića iz Poreske uprave upozorili su da je važeća odluka o komunalnim taksama neodrživa, a gradsko pravobranilaštvo vijećnike Gradskog vijeća uputilo je da se odluka može preispitati na Ustavnom sudu FBiH.

 

Stoga, vrlo je upitno zašto se Kasumović ljuti na premijera i vijećnike koji traže preispitivanje odluke. Tim prije jer je na sjednici Gradskog vijeća, kada se usvajala, rekao „da je sve provjerio na Ustavnom sudu i da je odluka u redu“. Da li je u redu, ili nije , utvrdit će Ustavni sud FBiH, ali to neće zaustaviti Kasumovića koji je najavio da će u roku od sedam dana nakon donošenja presude Ustavnog suda donijeti novu odluku o komunalnim taksama, što bi se moglo okvalifikovati kao nepoštivanje Ustavnog suda FBiH.

 

Bilo kako bilo, političko-ekonomski i svaki drugi sukob i nesuglasice između gradonačelnika Kasumovića i onih koji mu se suprotstavljaju, na kraju će, po svemu sudeći, platiti građani Zenice.