Najbolji filmovi koje ćete moći samo jednom da odgledate

0
1868

Britanski magazin Total film objavio je listu 50 najboljih filmova koje ćete pogledati samo jednom.

Da li vam je poznat onaj osjećaj kada završite sa gledanjem nekog filma koji vas je dirnuo, potresao, rasplakao ili pogodio na neki drugi način – koji je jednostavno dobar – a da istovremeno znate da ne biste više nikada mogli da ga odgledate?

Ne brinite, niste usamljeni. Čitav niz sjajnih ostvarenja u historiji kinematografije ostavlja poptuno isti utisak na publiku širom svijeta.

Total film izabrao je čak 50 najboljih filmova za koje je teško da ćemo ih gledati više od jednom, a mi vam prenosimo najzanimljivije naslove sa njihove liste. Upozoravamo vas da opisi filmova otkrivaju važne detalje iz same radnje, odnosno sadrže tzv. spojlere.

Američka historija X (1998)

Priča o dvojici braće, pripadnika neonacističkog pokreta, od kojih jedan nakon brutalnog rasističkog zločina završava iza rešetaka. Nakon povratka iz zatvora, stariji brat utiče na mlađeg da promijeni svoje ekstremne stavove.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Šokantna brutalnost i mržnja prikazani u sceni prebijanja (“Zagrizi ivičnjak”) proganjat će vas kroz cijeli film.

Solaris (1972)

Iako je remek djelo Andreja Tarkovskog smješteno na svemirskoj stanici, prije je riječ o psihološkoj drami nego naučno-fantastičnom filmu. Tarkovski istražuje koliko je teško reagovati na sofisticirane replike preminulih voljenih osoba, koje iznenada počinju da se pojavljuju.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Dok gledate kako se likovi pitaju mogu li da prihvate činjenicu da su se njihovi voljeni vratili iz mrtvih, borit ćete se sa temama oproštaja i pokajanja.

Povratnik (2015)

Hugh Glass koji je ostavljen da umre u šumi nakon što ga je napao medved, luta kroz divljinu kako bi se osvetio čovjeku koji mu je ubio sina.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Iscrpljujuć je. Dok se DiCaprio probija kroz zavejani pejzaš praktično osjetite bol u njegovom slomljenom tijelu, a scena zlostavljanja mlade Indijanke izazvat će vam mučninu u stomaku.

Čovjek slon (1980)

Priča o Josephu Merricku, teško deformisanom čovjeku koji je živio u Londonu na kraju 19. vijeka. Prvo ga upoznajemo kao cirkusku atrakciju, da bi zatim našao novi život zahvaljući ljubaznošću jednog hirurga i nekolicine drugih ljudi.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Gledanje kako ipak većina ljudi tretira Merricka kao čudovište će vas izmmrcvariti. A kad saznate da je film baziran na istinitoj priči, stvari postanu još gore.

I konje ubijaju, zar ne? (1969)

Radnja filma dešava se tokom Velike depresije i prati Roberta i Gloriju koji se takmiče na plesnom maratonu. Kada otkriju da je riječ o prevari i da nagradni fond zapravo samo pokriva navodne troškove pobjednika, Gloria odlučuje da oduzme sebi život, u čemu joj Robert pomaže. Svoj postupak on opravdava rečenicom: “I konje ubijaju, zar ne?”

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Zaboravite Robertovo pragmatično pravdanje Glorijinog (samo)ubistva, sam prikaz života tokom Velike depresije čini film mučnim za gledanje.

Prelijepo (2010)

Uksbal je samohrani otac koji podiže dvoje djece tako što ilegalnim imigrantima obezbjeđuje posao u Barceloni. Kada sazna da umire od raka prostate, Uksbala počinje da muči pitanje ko će da brine o njegovoj djeci kada ga više ne bude bilo, dok ga istovremeno proganja krivica zbog smrti imigranata koji su se ugušili uslijed kvara na sistemu za grijenje koji im je ugradio.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Jeste li upravo pročitali opis filma? Da li je potrebno navoditi još razloga?

 Hotel Ruanda (2004)

Radnja filma dešava se tokom genocida u Ruandi, gdje upravnik jednog hotela, Paul Rusesabagina, skriva pripadnike naroda Tutsi u svom objektu. Uplašen za život svoje žene i djece, kao i brojnih prijatelja, Paul stavlja mnogo toga na kocku, kako da bi učinio ispravnu stvar.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Iako Paulova priča govori o nadi i spasenju, ne možete da zažmurite na grozote genocida u Ruandi.

Sedmi pečat (1957)

Film se dešava u doba kuge, i prati susret jednog krstaškog viteza i same Smrti koja mu se ukazala kako bi mu rekla da je njegov život gotov. U pokušaju da produži svoj vijek, vitez izaziva Smrt na partiju šaha.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Dešava se u doba kuge i jedan od glavnih likva je Smrt.

Sophiejin izbor (1982)

Sophieja je poljska imigrantkinja koja živi u Bruklinu, a njen “izbor” vidimo kroz flešbek kada je sa svoje dvoje djece bila u nacističkom logoru Aušvic, gdje je ucijenjena da izabere dijete koje neće biti ubijeno ili će u suprotnom oboje biti poslati u gasnu komoru.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Legenda kaže da je Meryl Streep prihvatila da scenu “izbora” snimi iz samo jednog pokušaja, i da je više nikada ne ponovi. To vam dovoljno govori.

Dvanaest godina ropstva (2013)

Solomon Northup je slobodan Afroamerikanac iz Njujorka koji je kidnapovan i prodat u roblje jednoj plantaži na jugu SAD-a. Northup je 12 godina pokušavao da pobjegne od ropstva i za to vrijeme je bio svjedok brojnih užasa.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Ropstvo, kidnapovanje, silovanje, linčovanje – izaberite razlog. Najjači je vjerovatno to što je riječ o istinitoj priči.

 Blue Valentine (2010)

Priča o raspadu jednog braka isprepletana sa scenama iz vremena sretnog početka njihove veze.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Najljepši i najgori momenti u jednoj vezi, izmješani u jednu cjelinu, predstavljaju preveliku emotivnu vrtešku za gledaoce.

Prohujalo sa vihorom (1939)

Priča o Scarlett O’Hara, kćerci vlasnika plantaže pamuka, i ljubavnom trouglu u kojem je zaglavljena – između svoje prave ljubavi Ashleyja i šarmantnog Rhetta Butlera za kojeg se na kraju udaje. Dok bjesni američki građanski rat, gledamo kako tvrdoglavo ponašanje dovodi Scarlett u brojne neprijatne situacije.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Film traje tri i po sata i pronalaženje vremena za ponovno gledanje je izazov sam po sebi, obaška što ponašenje Scarlett O’Hare umije da iritira.

Grob svitaca (1988)

Vjerovatno najtužniji crtani film svih vremena, prati život brata i sestre tokom Drugog svjetskog rata u Japanu, koji se bore da prežive nakon što im je majka stradala u bombardovanju.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Patnja djece, gladovanje i na kraju smrt. Znajući da djeca u ratom zahvaćenom Japanu 40-ih, nisu imala izbora, čini film još mučnijim za gledanje.

Schindlerova lista (1993)

Smatran jednim od najboljih filmova svih vremena, ovo remek djelo Stevena Spielberga istovremeno je jedno od najtežih filmova za gledanje, jer detaljno prikazuje monstruoznost Holokausta. Baziran na istinitoj priči, film govori o njemačkom privredniku Oskaru Schindleru, koji je tokom Drugog svjetskog rata spasio više od hiljadu Jevreja.

Zašto ćete ga gledati samo jednom: Iako priča o Schindleru govori o ljudskosti i nadi, Spielberg se ne ustručava da pokaže brutalnost nacističkog režima.

Kompletnu listu možete pogledati na sajtu Total filma, ali uvjereni smo da ima naslova koji biste dodali. U komentarima navedite svoj izbor filmova koji su na vas ostavili jak utisak, ali koje najvjerovatnije više nikada nećete pogledati.

Izvor: ba.n1info.com