Zbog kiše i hladnoće opala proizvodnja meda u BiH

0
1266
Vecernji.ba

Zbog velikog broja kišovitih dana i niskih temperatura tijekom svibnja i lipnja ove godine prinosi pčela u Bosni i Hercegovini su jako mali. Pčele nisu mogle na ispašu, a kasnilo je i cvjetanje biljaka, tako da su proizvele meda dovoljno za njihov opstanak.

 

Admir Halilović iz Društva pčelara SŽ kazao je za Klix.ba kako je i njemu jako loša godina.

“Lipanj je bio jako loš, a povećao se prinos posljednjih nekoliko dana. Rodni dio za šumski i livadski med je prošao, a u srpnju i kolovozu se ne očekuje prinos. To su tzv. tihe paše”, rekao je Halilović. Ističe kako većina pčelara ima zaliha meda od prošle godine, ali da to nije u dovoljnim količinama.

“Sumnjam da će biti rasta cijena meda. Cijene obično povise manji pčelari kako bi opstali”, istaknuo je.

Pčelar Sead Čehić iz Doboja također je rekao kako je ispaša i u toj regiji BiH podbacila.

“Očekujemo da će planine imati prinos. Ovo što je kod nas bilo dovoljno je samo za pčele da ostanu u kondiciji. Činjenica je da nama općenito u BiH nedostaje meda bez obzira na prinos”, kazao je Ćehić za Klix.ba

Istaknuo je kako je razgovarao i s pčelarima iz drugih dijelova BiH te da je situacija ista i kod njih – meda nema. Problem je što proizvodnja meda nije jedina uloga pčela. One imaju ključnu ulogu i u oprašivanju biljaka te je bez njih i urod slabiji.

Pčelari u BiH će se truditi da opstanu prodajom zaliha, a pretpostavlja se da će se ostatak nadomjestiti uvozom.