fena

Cormack i Wigemark ističu kako se mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno smanjuje, te da će BiH trebati prihvatiti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju

 

Veleposlanica SAD-a u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark u zajedničkoj izjavi naveli su da bi događaji u sljedećih nekoliko dana mogli imati dalekosežne posljedice na prosperitet i sigurnost BiH tijekom narednih deset godina.

Ističu kako se mogućnost da se u skorije vrijeme osigura pozitivan odgovor na zahtjev BiH za članstvo u EU rapidno smanjuje, te da će BiH trebati prihvatiti prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Bez toga, kako navode, nema jamstva da će BiH preći u novu fazu pristupanja Europskoj uniji.

– A bez ovog važnog koraka prema Europi, doći će do daljnjih zastoja u važnim investicijama koje su poticaj budućeg prosperiteta BiH. Vlasti u BiH također treba da što prije odobre konačnu verziju mehanizma koordinacije – naglašeno je u priopćenju, prenosi Fena.

Wigemark i Cormack pojašnjavaju da prilagodba SSP-a i prihvaćanje zahtjeva za članstvo će biti ključno za stvaranje uvjeta pod kojima će se program MMF-a održati i u narednim godinama.

Ističu da međunarodna zajednica sveukupno planira osigurati više od dvije milijarde eura kako bi pomogla BiH u naredne tri do četiri godine. Od toga će oko 850 milijuna eura biti izravna proračunska podrška, a 1,3 milijarde eura će biti usmjerene na ulaganja u infrastrukturu.

– Više jednostavno nema vremena ukoliko želimo da Reformska agenda i podrška međunarodne zajednice urode plodom. Budućnost BiH ovisi o tome – zaključeno je u zajedničkoj izjavi veleposlanice SAD-a u BiH Maureen Cormack i šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH veleposlanika Lars-Gunnar Wigemark.