Veliki dan za Novi Travnik i središnju Bosnu!

0
7125

Počinje izgradnja regionalnog puta Novi Travnik-Uskoplje.

 

U prostorijama Općine Novi Travnik danas je izvršeno potpisivanje ugovora o izvođenju radova izgradnje regionalnih puteva a koji se financiraju iz kreditnih sredstava osiguranih od strane Vlade ŽSB, za projekte za koje je okončana procedura javne nabavke i to:

Izgradnja regionalnog puta R439, Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje dionica P Luka – Bistrica, L=6,1 km, od stacionaže km 21+900 do stacionaže km 28+000.
Ugovor je potpisan sa tvrtkom „Rudnici gipsa“ d.d. Donji Vakuf na iznos od 2.599.109 KM.

Izgradnja region. puta R439, Novi Travnik – Gornji Vakuf/Uskoplje dionica P Luka – Bistrica, L=5, 6 km, od stacionaže km 28+000 do st. km 33+600,Ugovor je potpisan sa predatvnikom tvrtke „Livnoputovi“ d.o.o. Livno na iznos od 2.678.486 KM.

Početak radova je planiran u roku od sedam dana od dana potpisivanja ugovora.

Podsjećamo, zastupnici u Saboru Županije Središnje Bosna krajem travnja su na sjednici ovoga zakonodavnog tijela donijeli Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Županijske uprave za ceste i Županije Središnja Bosna u 2018. godini kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, za potrebe kapitalnih investicija na regionalnim putevima na području ŽSB.

Ovom Odlukom je Sabor ŽSB Županijskoj upravi za ceste odobrio kredino zaduženje u 2018. godini u iznosu vrijednosti glavnice kredita od šest milijuna KM a Županiji Središnja Bosna u iznosu od 12 milijuna KM kod Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, po kamatnoj stopi u visini od 2,5 %.

Zadovoljstvo početkom radova nisu krili ni dužnosnici HDZ-a BiH iz Središnje Bosne koji su posebno inzistirali na ovom projektu. Tako su potpisivanju ugovora nazočlili predsjednica OO HDZ BIH Novi Travnik i zastupnica u Domu naroda PS BIH Zdenka Džambas kao i predsjednik OO HDZ BIH Uskoplje te županijski zastupnik Dražen Matišić. Naime, upravo će ove dvije općine najviše profitirati od gore spomenute dionice.

“Zadovoljan sam što je inicijativa HDZ-a BIH ugledala svjetlo dana. Sredstva predviđena ovim zaduženjem usmjerena su na kapitalne i razvojne projekte, koji će poboljšati život kako stanovnicima Središnje Bosne, tako i svima koji prometuju ovim dionicama. Sretan sam što su naši zastupnici, ali i ministri u Vladi shvatili važnost i dali punu potporu pokretanja ovih investicija, koje će sasvim sigurno potaknuti i razvitak gospodarstva u našoj županiji”, rekao je Radoje Vidović, predsjednik ŽO HDZ BIH ŽSB, nakon donošenja ovih Odluka u Saboru ŽSB.

Ovim kreditnim zaduženjem neće se opteretiti proračun ŽSB, jer je u ovom mandatu otplaćen kredit MMF-a i isplaćeno više sredstava nego što je podignuto kredita. Stoga je kreditna zaduženost godišnje cca 5% proračuna.

“Sretan i zadovoljan što smo dočekali potpisivanje ugovora za izgradnju i rekonstrukciju preostalih 12 KM R439 Novi-Uskoplje.Drago mi je što je prepoznat veliki značaj ove regionalne dionice kako za Središnu Bosnu tako i za općine G.Vakuf-Uskoplje i Novi Travnik.U više navrata smo gđa.Džambas i ja na to ukazivali na sjednicama Sabora ŽSB i svugdje gdje smo za to imali prigodu.Iskrene čestitke i zahvala i Županijskom odboru koji je kroz izradu Strategije o razvoju prometne infrastrukture u ŽSB prepoznao završetak radova na R439 kao jedan od prioriteta, i uvažio stalne signale koji su dolazili od OO HDZ BiH iz ove dvije općine.Naravno,nakon politickog dogovora između partnera u vlasti vrlo brzo su pokrenuti aktivnosti kroz Vladu i Sabor ŽSB te danas svjedočimo finalnom činu potpisivanja ugovora”, sumirao je dojmove Dražen Matišić.

“Dionica je važna za Županiju Središnja Bosna ne samo zbog poboljšavanja njene prometne povezanosti nego i zbog činjenice kako upravo ova dionica spaja najkraćom vezom spaja našu sa susjednom Hercegovačkoneretvanskom županijom.Smatram da će to kako za ŽSB tako i za ove dvije općine rezultirati pozitivnim učincima na gospodarstvo i turizam” dodala je Džambas.

Nimalo manje važna činjenica za žitelje općine G.Vakuf-Uskoplje je da će asfaltiranjem preostalih 12 kilometara makadamskog puta uvelike skratiti vožnju do Kantonalnih bolnica u Novoj Biloj i Travniku.

Podsjećamo, osim ove dionice, jednako je važna i izgradnja regionalnog puta Dolac – Han Bila – Ovnak, za koji je planirano pet milijuna KM. Osim ove dvije prometnice predviđena su i sredstva za rekonstrukcija puta Kiseljak – Kreševo-Tarčin, u vrijednosti dva i pol milijuna KM, zatim sanacija asfaltnog sloja Gromiljak – Fojnica vrijednosti milijun KM, sanacija asfaltnog sloja na putu Fojnica – Dusina, dionica Bakovići – Gojevići 700.000 KM, rekonstrukcija puta Gostilj – Dobretići – Jajce, dionica Veliki Dol – Kuprešani 1,4 milijuna KM, rekonstrukcija puta Kaćuni – Fojnica vrijednost 900.000 KM te rekonstrucija puta Kaćuni – Lugovi – Moštre 500.000 KM.

(Dnevnik.ba)