Kulturno umjetničko društvo (KUD) “Stari Hrast 2000” iz Novog Travnika već osam godina zaredom organizira Dane narodne baštine…

Zbog nedobivene financijske podrške od općinske, kantonalne i federalne razine, odnosno nadležnih službi i ministarstava bili smo primorani otkazani 9. Rujanske susrete u Novom Travniku. Nije nam trebalo puno novaca, riječ je o nekoliko tisuća konvertibilnih maraka, ali nismo uspjeli ni to dobiti, rekla je za Drukčiji radio Tanja Mlakić, predsjednica KUD “Stari Hrast 2000”.

Dodaje kako su im uvijek pomagali i lokalni gospodarstvenici, pa su nekako “krpali” novce za ovu kulturnu manifestaciju. No, ove godine, nažalost, Novi Travnik ostaje bez četverodnevnog druženja, pjesme i plesa.

Podsjetimo, “Rujanski susreti” su kulturno-umjetnički događaj od međunarodnog značaja koji se nalazi u kalendaru CIOFF (International Council of Folklore Festivals) i na B listi manifestacija na UNESCO web stranicama.

Dani narodne baštine su plemenito nastojanje da se jedan dio drevne tradicije sačuva od zaborava, poručila je Tanja Mlakić i dodala kako ipak drugi dozvoljavaju da sve pada u zaborav.