Pristup internetu putem LED žarulja

0
1540
SONY DSC

Nakon dolaska LED žarulja na široko tržište, žarulje sa žarnom niti polako odlaze u povijest. LED žarulje brzo su se proširile tržištem zbog uštede električne energije i životnim vijekom duljim i do trideset puta u odnosu na žarulje sa žarnom niti. U budućnosti, LED žarulje mogle bi se koristiti za dodatne mogućnosti, kao što je spajanje laptopa ili smartphone-a na internet. Oprezno WiFi, Li-Fi dolazi.

Li-Fi bi radio na način da vidljiva svjetlost brzo modulira intenzitet svjetla za kodiranje podataka u obliku binarnih nula i jedinica. No to ne znači da bi Li-Fi primopredajnici treperili, jer bi modulacija bila prebrza da bi je oko vidjelo. Sadašnja Wi-Fi tehnologija koristi radiovalni i mikrovalni frekvencijski spektar. Upotreba mobilnih uređaja eksponencijalno raste, stoga zbog zagušenja frekvencije i elektromagnetske interferencije, postojeća tehnologija morati će se unaprijediti.

lifi

Spektar vidljive svjetlosti je ogroman te je velik dio spektra neiskorišten. Svjetlost iz LED žarulje može vrlo brzo biti modulirana. Istraživanja su pokazala kako se brzine prijenosa mogu kretati od 3.5 Gb/s kod LED žarulja plave boje i 1.7 Gb/s kod LED žarulja bijele boje. Za razliku od Wi-Fi primopredajnika, kod optičkih komunikacija signal se dobro širi unutar zatvorenog prostora. Li-Fi bi koristio postojeće dalekovode pa ne bi bilo potrebe za izgradnjom nove infrastrukture.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.