Snijeg i poledica na cestama u BiH, temperature danas ispod nule

0
1333
Snijeg i poledica na cestama u BiH, temperature danas ispod nule
U većini zemlje jutros je temperatura ispod nule, snijeg i oblačno vrijeme, a u Hercegovini je sunčano. Vjetar u Bosni slab do umjeren, a u Hercegovini jaka, olujna bura.

Do sredine dana slijedi razvedravanje i povećanje temperatura pa će najviša dnevna danas iznositi do 3 stepena, na jugu i do 8 stepeni celzija.

Na putnim pravcima Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak, Travnik-Donji Vakuf, Bugojno-Novi Travnik, Gornji Vakuf-Prozor, Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad i Livno-Kupres saobraćaj se odvija usporeno, po mokroj ili poleđenoj cesti.

Otežan je saobraćaj i preko prevoja Han Pogled i Romanija.

U ostalim dijelovima zemlje, saobraćaj se odvija po suhoj ili vlažnoj cesti uz umjerenu frekvenciju vozila.

Zbog niskih temperatura moguća je mjestimična poledica, posebno u planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

“U južnim i jugozapadnim krajevima, vozače upozoravamo na jake udare vjetra. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja na cestu. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno”, navodi se iz BIHAMK-a.

Povremene obustave saobraćaja zbog minerskih ili deminerskih radova, tokom dana aktuelne su na magistralnim putevima M-19.3 Rogatica-Ustiprača, M-6 Stolac-Ljubinje, M-4 Teslić-Kotor Varoš, M-18 Tuzla-Ugljevik i M-16 Banja Luka-Jajce.

Na mjestima izvođenja sanacionih radova saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo magistralne puteve: M-16 Banja Luka-Jajce, M-16.2 Prozor-Jablanica i M-18 Tuzla-Priboj.

Zbog radova na području Hrvatske, vozače upozoravamo na moguće gužve i duža zadržavanja na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

AUDIO IZVJEŠTAJ

Audio izvještaj 29.11.2016. u 08:00 sati

00:00
01:38