SLOVENCI ZABRANILI THOMPSONA! Pjevač: Obratit ću se Predsjednici

0
1494

ZA SLOVENCE – RIZIK PREVELIK

Svatko tko je poslušao moje pjesme ne može pronaći ništa od onoga za što me optužuju , kaže Thompson

Mariborska policija odlučila je zabraniti Thompsonov koncert najavljen za subotu u tom gradu zbog, kako navode, sigurnosnog rizika.

Vodili su se mišljenjem predstavnika nekih stranaka, udruga i inicijativa, ali  i predsjednika Parlamenta Milana Brgleza, objavilo je Delo.

Za policiju je problem što su se ulaznice prodavale i u Hrvatskoj i Austriji. Strahovali su da bi na nastup mogli doći “radikalni obožavatelji” iz susjednih zemalja.

– Thompsona bi mogli doći slušati njegovi obožavatelji iz Hrvatske. Neki od njih su radikalni, a mi nemamo nikakvih drugih informacija o njima pa to za nas može biti sigurnosni rizik, kažu u policiji.

Dodaju i da su se bojali prosvjednika protiv koncerta koji su se mogli sukobiti s obožavateljima.

Ulaznice za mariborski koncert Thompsona bile su rasprodane. 

Stranke Fronta za Maribor i TRS u ponedjeljak su u zajedničkoj izjavi pozvali organizatore subotnjeg koncerta da ga otkažu zbog toga što smatraju da u Mariboru nema prostora za govore mržnje.

– Umjetnikovi koncerti ispunjeni su uglavnom proustaškom ideologijom i ikonografijom umotanom u patriotizam – stoji u izjavi.

Gradski vijećnik Stojan Auer, pak, u koncertu ne vidi ništa sporno. Za njega je to samo posao, kaže, a na njegove izjave neistomišljenici su burno reagirali.

– Predsjednik republike nije poznavatelj glazbe Marka Perkovića Thompsona, ali su mu poznata Thompsonova politička stajališta i on ih odbija – poručeno je iz Pahorova ureda, ali uz dodatak kako je zadaća organizatora koncerta da se pobrine za red i mir na koncertu ako se on ipak održi.

Iz ureda premijera Mire Cerara poručili su slično.

– Predsjednik Vlade odbija svaki govor mržnje te ne podržava koncerte ili mitinge koji šire mržnju ili sličnu retoriku – poručili su iz Cerarova ureda.

Najžustriji je, pak, bio predsjednik parlamenta Milan Brglez u čijoj izjavi stoji kako je takav koncert neprimjeren i za Maribor i za čitavu Sloveniju, da veliča ustaški režim i netoleranciju prema nehrvatima, a da je za to pravi primjer Thompsonova pjesma Anica, kninska kraljica.

Thompson: Tužit ću ih Predsjednici

– Napadi dolaze najčešće od ostataka jugokomunističkog režima koji još ima jak politički utjecaj i u Hrvatskoj i u Sloveniji, kaže Marko Perković Thompson.

– Svjetonazor koji promičem u svojim pjesmama suprotan je njihovu i oni me na sve načine pokušavaju prikazati kao negativca – kaže Thompson.

– Svatko tko je poslušao moje pjesme ne može pronaći ništa od onoga za što me optužuju – kaže Thompson. Thompson je najavio da će potražiti zaštitu u našoj diplomaciji. Zanima ga hoće li Ivo Stier, Zdravka Bušić i Kolinda Grabar Kitarović poduzeti nešto oko reakcija na njegove nastupe u Europi.

– Upitat ću ih prihvaćaju li i oni te teze da moja publika i ja širimo mržnju te veličamo fašizam. Zanima me što će poduzeti da se zaustavi to širenje neistina i lijepljenje etiketa. Jesmo li moja glazba i publika možda zabranjeni – pita se Marko.