PD KUK vas poziva na manifestaciju “S nama na putu do zdravlja”

0
2230

31. svibanj Svjetska zdravstvena organizacija i njene članice obilježavaju svjetski dan borbe protiv pušenja. Ovogodišnja kampanja obilježava se pod nazivom: „Duhan-prijetnja razvoju“. Cilj kampanje je da se naglasi veza između upotrebe duhanskih proizvoda, kontrole duhana i održivog razvoja.

SZO ističe da sve zemlje imaju značajne koristi od uspješnog nadzora nad epidemijom pušenja, prvenstveno u zaštiti stanovništva od štetnih posljedica upotrebe duhana. Pored toga, kontrola duhana može prekinuti ciklus siromaštva, pridonijeti smanjenju gladi, poticanju održive poljoprivrede i gospodarskog rasta. Povećanje poreza na duhanske proizvode može se koristiti za financiranje univerzalne zdravstvene pokrivenosti i drugih razvojnih programa.

„Zaštiti zdravlje, spriječi siromaštvo, promoviraj razvoj“ moguće je primijeniti i na individualnom nivou, bilo da ljudi nikada ne počnu koristiti duhanske proizvode, bilo da ih prestanu koristiti. Na taj način oni će zaštiti svoje zdravlje, zdravlje drugih osoba koje su izložene duhanskom dimu prvenstveno svoju djecu i obitelj, a novac od duhana moguće je iskoristiti za kupovinu zdrave hrane, poboljšanje zdravlja, obrazovanje…

Zavod za javno zdravstvo SBK/KSB u suradnji sa Sportskim savezom SBK već niz godina pokreće brojne akcije u cilju promocije zdravlja i prevencije bolesti. Tradicionalno pješačenje “S nama na putu do zdravlja” ima za cilj promociju tjelesne aktivnosti, kao jednog od glavnih načina prevencije bolesti i promjene životnih navika i stilova, posebno kada je u pitanju konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda.

Ove godine pješačenje se organizira u suradnji sa Planinarskim društvom “Kuk” iz Novog Travnika, a održaće se u nedjelju 21.05.2017. godine.

Planirana pješačka ruta ima dvije mogućnosti:

  1. Ruta za rekreativce: Bučići (pješčara) Bučići (Pješčara) – Luka Briza – Bučićka ravan
  2. Ruta za planinare: Bučići (Pješčara) – Luka Briza – Gradina – Bučićka ravan

U sklopu pješačenja biće organizirane brojne sportske aktivnosti, kao što su: Bosanski susreti (povlačenje konopca, kamena s ramena, skakanje u vrećama, nošenje jaja u kašici…), malonogometni turnir za dječake i djevojčice, malonogometni turnir za žene, zumba trening…

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj tradicionalnoj manifestaciji, lijepom druženju i zabavi. Za sudionike pohoda organiziran je besplatan prijevoz, vojnički grah i ugodno druženje.

Kako bi se na vrijeme mogao osigurati dovoljan broj autobusa, potrebno je dostaviti grupne i pojedinačne prijave najkasnije do 18.05.2017. godine:

Ovom prilikom vas informiramo da su planirani polasci:

  • Travnik (autobusno stajalište kod Doma zdravlja Travnik) u 8,30 sati,
  • Gornji Vakuf/Uskoplje (ispred Konzuma) u 7,30 sati;
  • Bugojno (ispred TOU „Best„ kod džamije) u 7,45 sati;
  • Donji Vakuf (parking Hotela „Vrbas“) u 07,45 sati;
  • Oborci (autubusno stajalište) u 08,00 sati
  • Turbe (pekara „Dervić„) u 08,30 sati;
  • Vitez (autobusna stanica) u 08,30 sati;
  • Novi Travnik (Sportska dvoran ) u 08,00 sati: pješačka ruta: Rankovići – Krekova koliba – Bučička ravan

Informacije o mjestu i vremenu polaska za sudionike sa područja općina Kreševo, Jajce, Fojnica, Kiseljak i Busovača moći će se dobiti u Sportskom savezu općine, a prijevoz će biti organiziran u zavisnosti od broja prijavljenih sudionika.