Skupštini Srbije predložena rezolucija o genocidu u Srebrenici

0
1244
b92.net

Zastupničke grupe LDP – SDA Sandžaka i Liga socijademokrata Vojvodine – Zelena stranka, odnosno 11 zastupnika, potpisale su i u skupštinsku proceduru uputile Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici za usvajanje po hitnom postupku, izvještava beogradski dnevnik Danas.

U rezoluciju se najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, kao i svako poricanje genocida.

Proglašava se 11. srpanj za Dan sjećanja na genocid u Srebrenici i izražava se suosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove obitelji i pozivaju se sve susjedne države da nastave osiguravati pravdu i dugoročnu podršku preživjelima, uključujući po potrebi one koji su bili žrtve seksualnog nasilja, navodi se u tekstu prijedloga.

Potvrđuje se riješenost države da spriječi genocid i druge ozbiljne zločine i potvrđuje stavove završnog dokumenta Svjetskog summita iz 2005. godine i odgovornosti za zaštitu stanovništva od genocida, ratnih zločina, etničkog čišćenja i zločina protiv čovječnosti.

Prijedlogom rezolucije se podupiru napori na provođenju istrage i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, a obavezuju se da će iskoristiti sva raspoloživa sredstva i mehanizme da provede istragu i procesuiraju sve odgovorne.

Naglašava se suštinski značaj pomirenja koje je zasnovano na dijalogu, suočavanju sa prošlošću i posvećenosti pravdi i podršci žrtvama, kao osnovi za jačanje sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta u regiji.

Rezoluciju su potpisali zastupnici Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Čedomir Jovanović, Žarko Korać, Nataša Mićić, Nenad Milić, Nenad Čanak, Goran Čabradi, Olena Papuga, Marinika Tepić i Nada Lazić, navodi Danas.