SENZACIONALAN USPJEH HRVATSKE

0
785
 KAKAV PODVIG

SENZACIONALAN USPJEH HRVATSKE: Hrvatska dijeli drugo mjesto s Njemačkom, a ispred je samo Velika Britanija!

sara kolak

Kenijac Eliud Kipchoge pobijedio je u maratonskoj utrci u vremenu 2:08:44 čime su zaključena atletska natjecanja na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Atletska natjecanja koja Hrvatska nikad neće zaboraviti.

Hrvatska naime, s dvije zlatne i jednom brončanom medaljom završava atletski dio Igara nanevjerojatnom sedmom mjestu među osvajačima odličja! Još fascinantnije zvuči podatak da Hrvatska dijeli drugo mjesto među europskim zemljama! Više medalja skupili su samo Britanci, dok dva zlata i broncu, kao i mi, ima i Njemačka.

Medalje u 42 zemlje

Na ove podatke možemo biti itekako ponosni jer atletika je istinska ‘kraljica sportova’, jedan od najmasovnijih sportova, rasprostranjen u svakom kutku svijeta, a ne samo na pojedinim kontinentima ili regijama. Atletika je postala i prvi sport u kojem su hrvatski sportašiosvojili tri medalje na jednim olimpijskim igrama.

Zlatne medalje Hrvatskoj su u Riju donijele Sandra Perković u bacanju diska i senzacionalno Sara Kolak u bacanju koplja, dok je broncu unatoč jakim bolovima osvojila Blanka Vlašić u skoku u vis. Najuspješnija atletska nacija u Riju su bili Amerikanci s 13 zlata, deset srebra i devet bronci. Iza njih slijede Kenijci sa šest zlata, šest srebra i jednom broncom, te Jamajčani sa šest zlata, tri srebra i dvije bronce. Medalje u atletici ukupno su osvojile 42 zemlje.

LJESTVICA OSVAJAČA ATLETSKIH ODLIČJA NA OI U RIO DE JANEIRU

ZEMLJA Z S B UK
1. SAD 13 10 9 32
2. Kenija 6 6 1 13
3. Jamajka 6 3 2 11
4. Kina 2 2 2 6
5. J.Afrika 2 2 0 4
6. V.Britanija 2 1 4 7
7. HRVATSKA 2 0 1 3
7. Njemačka 2 0 1 3
9. Etiopija 1 2 5 8
10.Kanada 1 1 4 6