Na 38. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, održanoj 30. studenog, većinom glasova je usvojen prijedlog zastpunika Socijaldemokratske partije BiH dr. Denisa Bećirovića, koji predviđa precizne nositelje i rokove za implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“, priopćeno je iz SDP-a.

Iz ove stranke navode kako je ovo je prvi put od 2009. godine da je napravljen jedan ovako važan korak naprijed u implementaciji ove presude. Riječ je o važnoj pobjedi demokracije u najvišem zakonodavnom organu države BiH i politike koja se istinski zalaže za afirmaciju i poštivanje ljudskih prava i građanskih sloboda, kažu iz SDP-a.

”Nakon ovakvog glasanja u Predstavničkom domu PS BiH jasno je da Dragan Čović i Bakir Izetbegović ne smiju više umjetno i parcijalno izdvajati tzv. hrvatsko, bošnjačko ili srpsko pitanje, već da trebaju energiju usmjeriti u pravcu implementiranja suštine presude Europskog suda za ljudska prava, jer je to obaveza države BiH kao članice Vijeća Europe. Parlament je ovim glasanjem prekinuo sve dileme i uputio jasnu poruku da je potrebno implementirati presudu “Sejdić-Finci”, a ne izmišljeni predmet “Čović-Ljubić”, smatra SDP.

SDP BiH smatra da je ovim glasanjem zastupnički dom jasno i glasno poručio da je neprihvatljiva bilo kakva zloupotreba u predmetu “Sejdić-Finci”, koju neki pokušavaju iskoristiti za rješavanje tzv. hrvatskog pitanja i koje, u konačnici, ima interes da crta granicu trećeg entiteta. To je neprihvatljivo i za Parlament BiH i EU, koja mora biti vrlo oštra prema onima koji te zahtjeve upućuju i prema onima koji, na osnovu, tog neprincipijelnog stava zaustavljaju našu zemlju na putu prema EU.

U zastupničkoj inicijativi dr. Bećirovića stoji da se ”Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Ustava BiH, kojim se osigurava potpuna i dosljedna implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić-Finci“.

”Za ovu inicijativu je glasalo 28 zastupnika, a protiv ovog prijedloga glasali su jedino zastupnici HDZ-a i SNSD-a. Između ostalog, HDZ je ovim činom konkretno i na djelu pokazao da je njihova proeuropska priča obična neistina i da konkretno u praksi nisu spremni podržati presude Europskog suda za ljudska prava”, priopćeno je iz SDP-a.