SDA u Novom Travniku širi mržnju, organizatori Thompsonovog koncerta pozivaju na dostojanstvo

0
3515

OO SDA Novi Travnik uputila je saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“OO SDA Novi Travnik osuđuje najavljeno održavanje koncerta Marka Perkovića Thompsona u Novom Travniku, čiji repertoar i ikonografije nikako nemaju mjesto u našoj općini, koji će za posljedicu imati dodatne podjele, mržnju i netrpeljivost među građanima. Sve ovo potvrđuhe i nedvosmislen stav Europske komisije da isti ovakav koncert u Mostaru nije u skladu sa europskim vrijednostima, te smatramo da svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju europsku budućnost, koja će biti u znaku civilizacijskih vrijednosti, a nikako politika i događaja koji im nanose štetu i zbog kojih napuštaju ovu zemlju.

Općinski odbor će uputiti zahtjev za otkazivanje ovog koncerta svim nadležnim institucijama, te poziva i druge političke partije i udruženja koja se temelje na europskim vrijednostima i gaje politiku suživota i tolerancije da poduzmu adekvatne korake kako bi se spriječilo održavanje ovakvog događaja. 

Također, osuđujemo apsurdno i dvolično ponašanje udruženja “PRONT”, koje stoji iza organizacije koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji veliča hrvatski fašizam i daje podršku ratnim zločincima, a paralelno organizuje koncert grupe “Divanhana” u dane Ramazanskog bajrama, čime pokušava obmanuti javnost. 

Selver Zukić, predsjednik OO SDA Novi Travnik “

ORGANIZATORI POZIVAJU NA DOSTOJANSTVO 

Organizatori koncerta pozivaju na dostojanstvo i na suživot građana Novog Travnika, te javnosti poručuju kako su sve dozvole dobivene.

Ovim potezom SDA želi zastrašiti hrvate Novog Travnika i Središnje bosne, a mi kao organizatori poručujemo kako nikada na koncertu Thompsona nije bilo ni najmanjeg incidenta, a kamo li nešto više. Ovo nije prvi put da dolazi Thompson u Novi Travnik, te ne vidimo ništa loše u njegovim pjesmama, koje pjevaju o domoljublju, vjeri i svom narodu.

Pozivamo građane da dođu 27.06. na koncert Divanhane, a onda za dva dana, točnije 29.06. na koncert Thompsona u Novi Travnik.

Karte su puštene u prodaju i njihova prodaja ide rekordno brzo, tako da će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta, a svi koji žele doći na koncert karte moraju osigurati na vrijeme.

Volimo i živimo za Novi Travnik, poručuju organizatori.