Izolacija Katara: Pet zemalja prekinulo diplomatske odnose

0
1331

Vlada Jemena prekinula je diplomatske veze sa Katarom, nakon takve odluke Bahreina, Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Jemenska Vlada prekinula je diplomatske veze sa Katarom. Vlada je, takođe, potvrdila da je arapska koalicija suspendovala učešće Katara”, javila je televizija “Al Arabiya”. Sana je optužila zvaničnu Dohu za pružanje podrške radikalnim grupama u Jemenu.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori se protiv pobunjenika Hutija u Jemenu od proljeća 2015. godine.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom koji optužuju za “potporu terorizmu”, posebno mrežama Al Kaidi, tzv. Islamskoj državi (IS) i Muslimanskom bratstvu.

Katar je isključen iz arapske vojne koalicije koja u Jemenu djeluje pod saudijskok komandom. Ovaj diplomatski potres događa se petnaest dana nakon posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Rijadu, gdje je zatražio od muslimanskih zemalja da se obračunaju s vjerskim ekstremizmom.

Službena saudijska agencija SPA objavila je da Rijad prekida diplomatske veze i zatvara granice s Katarom kako bi “zaštitio nacionalnu sigurnost od prijetnje terorizma i ekstremizma”.

“Katar je primio razne terorističke grupe kako bi destabilizirao regiju, poput Muslimanskog bratstva, DAEŠ-a (arapska kratica za IS) i Al Kaide”, rekao je neimenovani saudijski zvnaičnik.

I Bahrein je preko svoje službene agencije opravdao svoju odluku optuživši Dohu da “potkopava sigurnost i stabilnost (monarhije) i upliće se u njene unutrašnje stvari”.

Egipat je također objavio prekid diplomatskih veza s Katarom zbog potpore “terorizmu”.

Vlada u Kairu “odlučila je prekinuti diplomatske veze s državom Katarom koja ustrajava na neprijateljskom ponašanju prema Egiptu”, ističe egipatsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

U egipatskom saopćenju se navodi i da se zatvaraju “zračne i morske” granice s Katarom.

Katar je u ponedjeljka izrazio žaljenje zbog odluke Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina te Egipta da prekinu diplomatske odnose zbog navodne podrške terorizmu, prenijela je Al Jazzera.

“Mjere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama bez osnova”, kaže se u saopćenju iz Ministarstva za vanjskih poslova Katara.

Ustvrdili su da ta odluka neće utjecati na normalni život „građana i stanovnika Katara“, prenosi agencija Reuters.

Vodeće aviokompanije poput Etihada i FlyDubai su suspendovale letove za Katar, a zatvoreni su svi granični prijelazi između tih država. Riječ je o najvećoj krizi između Zaljevskih zemalja posljednjih decenija. U središtu krize je odnos prema Iranu.

– Prekid diplomatskih odnosa i zatvaranje granica. To nije način za riješavanje krize. Agresija i okupacija ne može imati za rezultat ništa drugo do nestabilnost – izjavio je Hamid Aboutalebi, zamjenik šefa Kabineta iranskog predsjednika Hassana Rouhanija.

Američki državni sekretar Rex Tillerson, koji se nalazi u Australiji izjavio je da se razlike među državama trebaju riješiti razgovorima, te je pozvao zemlje na dijalog. Pakistanski zvaničnici su, prenose agencije, rekli da nemaju namjeru prekidati diplomatske odnose sa Katarom.