Sabor danas o opozivu ministra finansija

0
1180

Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom o prijedlogu SDP-a za opoziv ministra finansija Zdravka Marića.

Hrvatski sabor danas će nastaviti sjednicu raspravom o prijedlogu Socijaldemokratske partije (SDP) za opoziv ministra finansija Zdravka Marića, a glasanje o toj tački predviđeno je za četvrtak.

“Slučaj Marić” doveo je do raspada vladajuće koalicije, jer je hrvatski premijer Andrej Plenković smijenio ministre i državne sekretare manjeg koalicionog partnera Mosta, pošto su tri ministra iz redova Mosta bila za Marićevu smjenu.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) kojoj pripada Plenković osigurala je i 76 potpisa zastupnika za smjenu sa mjesta predsjednika Sabora lidera Mosta Bože Petrova.

U nedjelju je u Saboru održana burna sjednica, jer je HDZ tražio da se odmah raspravlja i glasa o povjerenju predsjedniku parlamenta Petrovu. Taj prijedlog, koji je potpisala natpolovična većina od 79 poslanika, uvršten je u dnevni red, ali se ne zna kada će se o njemu glasati, jer o tome odlučuje sam Petrov, a ustavni rok je 30 dana.

Istovremeno, Most i opozicija traže da premijer dokaže da i dalje ima većinu u parlamentu.

Kriza u Agrokoru

Klub zastupnika opozicionog SDP-a podnio je prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministru finansija Zdravku Mariću, a taj je prijedlog svojim potpisima podržalo 46 saborskih zastupnika iz SDP-a, HNS-a, HŠ-a, Snage i HSU-a.

U prijedlogu za opoziv, SDP navodi kako je ministar finansija Marić prije dolaska u Vladu u Agrokoru bio na funkciji izvršnog direktora za strategiju i tržište kapitala, i zaključuju da sama ta činjenica znači kako se Marić u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa treba izuzeti iz svih postupaka i odluka koje bi mogle utjecati na koncern Agrokor.

SDP u prijedlogu podsjeća i na Agrokorove finansijske izvještaje koji su, navodno, bili nepotpuni, a koje je Marić kao direktor u Agrokoru koristio kako bi osigurao finansiranje koncerna.

To, smatraju u SDP-u, dovodi u pitanje njegov kredibilitet, ali i mogućnost da nastavi da obavlja dužnost ministra finansija.

Sporno je, tvrdi dalje SDP, i što je ministar Zdravko Marić prije sedam godina podigao kredit u Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB) po povlaštenoj kamati, kao i činjenica što je kao ministar finansija odgodio primjenu propisa koji bi, smatraju u SDP-u, na vrijeme ukazali na postojanje krize u Agrokoru.

Izvor: Agencije