Milijunske uštede ako se ukinu naknade za odvojeni život

0
1381

Oko milijun maraka godišnje slilo bi se u proračun FBiH kada bi se dužnosnicima u institucijama federalne vlasti ukinule naknade za odvojeni život.

Naknadu za odvojeni život prima trenutačno više od 200 dužnosnika u Vladi, Parlamentu i uredima predsjednika te dvaju potpredsjednika FBiH. Pojedini zastupnici zatražili su nedavno da se ukine naknada na odvojeni život, piše Večernji list BiH.

Zahtjeve argumentiraju podatkom kako nitko od dužnosnika koji tu naknadu koriste u institucije vlasti iz drugih mjesta nije doveden “silom”. “Postavlja se i pitanje opravdanosti postojanja naknada za odvojeni život od obitelji i smještaj u mjestu rada za izabrane i imenovane dužnosnike te savjetnike s obzirom na razinu plaća i drugih naknada koje ostvaruju prema zakonu. Nitko od njih nije mimo svoje volje izabran ili postavljen na bilo koju od pozicija te je upitna opravdanost postojanja tih naknada”, stoji u zahtjevu zastupnika.

Traže i da se isplate naknada za odvojeni život od obitelji vezuju uz rast prosječne plaće u FBiH, s tim da se isplata odmah obustavi sve dok prosječna plaća u FBiH ne dosegne iznos od 1200 KM. Teško da će njihov zahtjev biti usvojen jer podsjetimo da je u veljači ove godine administrativno povjerenstvo Doma naroda Parlamenta FBiH povećalo izaslanicima naknadu za odvojeni život za 200 KM.

Ova naknada, koja podrazumijeva i naknadu za zakup stana i troškove smještaja, sada iznosi 800 KM. Naknada pripada profesionalnim izaslanicima koji stanuju više od 70 km od sjedišta Parlamenta u Sarajevu pa je ocjena da će je primati veći broj izaslanika.

Time su izaslanicima i ove godine povećana primanja nakon što je prošle godine odlučeno da će članovi zajedničkih povjerenstava Parlamenta FBiH imati 350 KM mjesečno bez obzira na to imaju li taj mjesec sjednicu.

Nedavno je CIN objavio analizu po kojoj se oko milijun maraka godišnje potroši iz proračuna BiH za isplatu mjesečnih troškova bh. državnim službenicima koji ne rade u mjestima svog prebivališta. Novac je izdvojen iz državnog proračuna, isplaćuje se za više od 3000 osoba u iznosima od 90 do 400 KM. U Vladi FBiH devet ministra prima naknade za odvojeni život.