Prof. dr. Mehmed Jahić o bh. sindromu: ‘Privatizacija – drugo ime za pljačku!’ [VIDEO]

0
1183

Kvalitet privatizacije, ma kako to zvučalo kao pamlflet, jednako je proporcionalan kvalitetu agencija i vlasti koja ga provodi ili ako hoćete projicira. Posmatrajući tako, reklo bi se i sve skupa nazvalo privatizacijska pljačka u nekoliko nastavaka.

A, sjetićete se kako su, svojevremeno, vlasti slavodobitno izašle sa idejom vrijednosnih papira i njihova pojavljivanja na tržištu, kada se za tri stotine hiljada KM dobijalo nekih pet stotina, najviše 1000 KM. Kvaka je u tome što je tih 300 hiljada papira išlo za kupovinu i obezvređivanje nečeg drugog. I tako u krug.

Gledajući i analizirajući privatizacijski proces, posebno (privatizaciju) prodaju velikih javnih poduzeća dolazimo do sablasne spoznaje, narodski kazano, da se ovdje „kolje krava zbog kile mesa“.

Samo u BiH, niko ne govori o tome, kako to u razgovoru za Novi.ba kaže prof.dr. Mehmed Jahić, da ovdašnje vlasti prodaju opštedruštvenu imovinu i opštedruštvene dionice – kršeći flagrantno zakonska načela i imovinu.

Niko više, tako, ne pominje, npr. Hotel Ero koji je vlasništvo  fonda PIO/MIO. No, u ovdašnjem privatizacijskom El – Doradu, ovo je samo kap u moru pljačke, kriminala, nepotizma i tajkunizacije svega onoga što ima prizvuk prosperitetnog.

Slijedi videoisječak u kojem dr. Jahić, ovdašnjim vlastodršcima i kriminalnom miljeu, usko vezanom za privatizaciju, drži još jednu profesorsko-vaspitnu lekciju.