Podignuta optužnica protiv četiri osobe za ratni zločin u Orahovici kod Konjica

0
1234

Optužnica se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima hrvatske nacionalnostri, počinjenje 1993. godine.

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:

-Viković Jasmina, rođenog 1971. godine u Zavidovićima.
-Mrkaljević Vehdada, rođenog 1957. godine u Doboju.
-Kulaš Izeta, rođenog 1976. godine u Donjem Vakufu.
-Kablar Mersudina, rođenog 1972. godine u Zenici.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, između Armije BiH i HVO-a, u svojstvu pripadnika i zapovjednika (optuženi Mrkaljević kao zapovjednik odreda a Kablar kao komandir voda), Diverzantsko-izviđačke brigade (DIB) Armije BiH iz Zenice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, te na području mjesta Orahovica u općini Konjic, počinili ratni zločin nad žrtvama hrvatske nacionalnosti nastanjenim u mjestu Orahovica.

Navedeni se terete da su, 31.08. i 01.09.1993. godine, na temelju usmene zapovjedi optuženog Mrkaljevića, trojicu civila hrvatske nacionalnosti, starije životne dobi, prisilno odveli iz njihovih kuća te zatočili u objekat-štalu koja se nalazila u blizini kuće gdje  je bila smještena komanda DIB Armije BiH.

Zatočene civile optuženi su mučili, zlostavljali, premlaćivali na surove načine i nečovječno postupali prema njima nanoseći im teške i po život opasne ozlijede, te je od posljedica zlostavljanja jedan civil iste noći preminuo, a optuženi Viković, ujutro je osobno je, pucajući iz vatrenog oružja, ubio preostalu dvojicu civila, koji su u teškom stanju ležali na podu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.