Novotravničaninu zaplijenjen kombi i drva

0
2698

Tokom protekla 24 sata na području Srednjobosanskog kantona prijavljena su 3 krivična djela.

 

Dana 29.11.2016.godine oko 23,20 sati u ulici Kralja Tvrtka u Novom Travniku službenici PS Novi Travnik zaustavili su i kontrolisali teretno motorno vozilo-kombi marke „Mercedes“, registarskih oznaka M.H. Prilikom kontrole ustanovljeno je da vozilom upravlja M.H. iz Novog Travnika, koji je u vozilu prevozio 2,5 metara prostornog ogrjevnog drveta, za koju nije posjedovao potrebnu dokumentaciju. Zbog sumnje na počinjenje krivičnog djela šumske krađe oduzeta su drva, kao i vozilo koje je korišteno kao sredstvo za izvršenje krivičnog djela. Ovo je nastavak prakse i primjena mjera iz Akcionog plana na sprječavanju nelegalne sječe drvnih sortimenata, koji između ostalog predviđa da se pored ukradenog drveta oduzimaju i vozila kojim se prevoze kao sredstva izvršenja krivičnih djela, što će se i naznačiti u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu, koji će biti podnesen kantonalnom tužilaštvu Travnik.

 

NAKNADNO RASVJETLJENA KRIVIČNA DJELA

Službenici PS Bugojno otkrili su izvršioca krivičnog djela krađe koje je izvršeno dana 22.11.2016.godine u ugostiteljskom objektu u mjestu Poriće, općina Bugojno, kada je nepoznati izvršilac ukrao kožnu torbicu sa dokumentima i novcem od osobe A.H. Osumnjičeni za ovo krivično djelo A.Č. rođen 1990.godine iz Bugojna iskoristio je nepažnju oštećenog te mu ukrao torbicu u kojoj se nalazila putna isprava i drugi dokumenti, bankovne kartice i oko 1200 EUR u raznim apoenima. Kantonalnom tužilaštvu Travnik protiv A.Č. podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu krađe iz člana 286.KZFBiH.

 

JAVNI RED I MIR

 

Evidentirana su 3 slučaja narušavanja javnog reda i mira, a radi se o 1 slučaju učestvovanja u tuči, 1 slučaju naročito drskog ponašanja i 1 slučaj ostali prekršaji. U prekršajima je učestvovalo 5 osoba.

 

SIGURNOST SAOBRAĆAJA

 

Dogodilo se 5 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo povrijeđenih osoba.

 

Iz saobraćaja su isključena 4 vozača i 4 motorna vozila, zbog različitih prekršaja iz oblasti saobraćaja uručeno je 229 prekršajnih naloga, a mobilnim radarom evidentirano je 49 slučajeva prekoračenja dozvoljene brzine.

 

Dana 29.11.2016.godine oko 16,00 sati službenici PS Busovača privremeno su oduzeli motorno vozilo marke Mercedes, bez registarskih oznaka, kojim je upravljao G.Ž. iz Busovače. Radi se o osobi koja je zatečena u upravljanju neregistrovanim vozilom, bez položenog ispita, a inaće je višestruki povratnik u vršenju prekršaja iz oblasti saobraćaja, te ima veći iznos neplačenih novčanih kazni. Vozilo je privremeno oduzeto s obzirom da dosadašnje izrečene sankcije nisu postigle svrhu kažnjavanja, te će se nadležnom sudu uz Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka biti predloženo izricanje zaštitne mjere trajnog oduzimanja vozila, kao sredstva izvršenja prekršaja.

U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja sa ovom praksom nastavit će se i u narednom periodu na području cijelog kantona.