Novobiljanin Matias Biljaka u vaterpolo reprezentaciji Hrvatske

0
1452
novabila.info

Nova Bila oduvijek je bila poznata kao nepresušno vrelo sportskih talenata. Od uspješnih priča iz rukometa, judo i drugih borilačkih sportova, nova uspješna sportska priča stiže nam iz ‘bazena’.

Naime, Matias Biljaka porijeklom iz Nove Bile, rođen je u Beču 1999. godine i član je mlade hrvatske vaterpolo reprezentacije. Trenutno nastupa za zagrebačku Mladost. Zbog svoje prirodne građe i evidentnog talenta često nastupa zajedno sa igračima starijim nekoliko godina. Najčešće igra beka i centra, ali zna igrati i na poziciji vanjskog. Prvi nastup za hrvatsku reprezentaciju upisao je sa svojih 14 godina (godina 2013.) za uzrast do 15 godina, a broj upisanih nastupa i postignutih golova, kako kaže, odavno je prestao brojati.

Na pitanje otkud ljubav prema vaterpolo, Matias odgovara kako se oduvijek volio ‘brčkati’ u vodi i da je jedno vrijeme trenirao plivanje. Kako kaže dosadilo mu je brojati pločice u bazenu te je odlučio unijeti određenu dozu dinamike kroz svoje treninge. Na prijedlog jednog očevog prijatelja odlučio je ostati u bazenu i igrati vaterpolo. Odmah mi je se svidjelo, jer vaterpolo je timski sport i nikad nije dosadno – uvijek ima neke akcije, dodaje Matias.

Sa svojih 17 godina upisao je već dosta velikih nastupa u mladoj reprezentaciji i klubu. Posljednje juniorsko prvenstvo koje su igrali, osvojili su prvo mjesto, a nastupao je i za seniore s kojima je osvojio četvrto mjesto. Prošli vikend igrali su u Grčkoj, gdje su odigrali četiri utakmice u kojima je Matias postigao nevjerojatnih 20 pogodaka. Upisao je nastup i na prvim Europskim igrama u Azerbejdžanu prošle godine za kategoriju do 17 godina, gdje su osvojili visoko četvrto mjesto.

Ovog ljeta završio sam treći razred ekonomske škole u Zagrebu, a dogodine planiram upisati studij ekonomije ili fizioterapije, još nisam odlučio. Zasigurno se želim i dalje obrazovati uz treniranje, a kroz pet godina ako ne budem imao ozbiljnijih povrijeda vidim se u A reprezentacije Hrvatske, govori Matias kojem ovim putem čestitatimo na dosadašnjim postignućima te da nastavi hrabro prema svojim životnim ciljevima, do kojih će bez sumnje sigurno doplivati.

NovaBila.info