flash.ba

Oko 65 uzgajivača malina, začinskog i ljekovitog bilja, te ostalih proizvoda iz organskog uzgoja, sudjeluje na 10. Međunarodnom sajmu organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline” koji je otvoren u četvrtak u Novom Travniku, u organizaciji Općine Novi Travnik, Saveza udruga organskih proizvođača “Organsko Federacije BiH” i udruge “Organsko Srednjobosanskog kantona”…

Predsjednik Saveza “Organsko Federacije BiH” Sejad Herceg kazao je da na Sajmu sudjeluju uzgajivači iz cijele BiH, naglašavajući kako je on pokrenut prije deset godina kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da promoviraju i plasiraju svoje proizvode.

Herceg je istaknuo da je općina Novi Travnik začetnik uzgoja organskih malina u BiH, te da su do danas ostvareni veliki rezultati, dok se i u budućnosti očekuje daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta.

Obraćajući se nazočnima, premijer SBK-a Tahir Lendo kazao je da maline i organska hrana trebaju biti brend SBK-a.

Svake godine imamo uzlaznu putanju i dobar rast i nadam se da ćemo se ubuduće bolje organizirati kako bi smo bolje i odgovorili na probleme u ovom sektoru i uspostavili jasan sustav u proizvodnji organske hrane, kazao je Lendo.

O problemima s otkupnom cijenom malina, kojom su ove godine nezadovljni brojni uzgajivači, govorio je i načelnik Općine Novi Travnik Refik Lendo, ističući da se poljoprivrednici moraju organizirati u snažne udruge kako bi osigurali bolje otkupne cijene za svoje proizvode.

Uzgajivače iz godine u godinu varaju, pa ispadne da od njih više zarađuju razni mešetari i šverceri, kazao je Lendo.

Organizatori sajma “Dani maline” dodijeli su priznanja za institucije, pojedince i medije za potporu sektoru organske prozivodnje.

Deseti Međunarodni sajam organske proizvodnje i eko turizma “Dani maline” održava se i u petak, a predviđene su i predavanja “Predstavljanje kampanje za unaprjeđenje uvjeta sektora organske proizvodnje BiH”, te “Primjena žive vode u organsko biljnoj proizvodnji”.

Comments are closed.