Udruga mladih fra Marijan Šunjić i novotravnička podružnica HKD-a Napredak, nakon uspješnog Kulturnog ljeta iNOVIraj nastavlja s programskim aktivnostima…

U sklopu ovogodišnjih Dana fra Marijana Šunjića, u nedavno ponovno otvorenoj Gradskoj knjižnici u Novom Travniku, publika će moći uživati u legendarnoj komediji autora Petra Miloša, „Rodijaci“, književnoj večeri sa hrvatskim književnom Željkom Ivankovićem i prikazivanju dokumentarnog filma „Ljubavnici i luđaci“.

Dani fra Marijana Šunjića počinju u utorak, 23. kolovoza, u 20h, komedijom duvanjskog književnika Petra Miloša, a u režiji Velimira Pšeničnika Njirića, koja donosi zgode iz gastarbajterskog života.Predstavu izvode glumci Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Miro Barnjak i Velimir Pšeničnik Njirić.

Nakon Rodijaka, u srijedu, 24. kolovoza u 19h, publici će se kroz autorsku večer predstaviti poznati hrvatski književnik iz Vareša – Željko Ivanković. O Ivankovićevom književnom stvaralaštvu govorit će Josip Mlakić, književnik, scenarist i kolumnist.

U četvrtak, 25. kolovoza u 20h bit će prikazan uzbudljiv dokumentarni film o pozadini jednog od najkontroverznijih slučajeva vezanih uz djelovanje hrvatske emigracije – otmici putničkog zrakoplova Boing 727. Zašto su Zvonko Bušić – Taik, njegova supruga Amerikanka Julienne Eden Bušić i još trojica Hrvata oteli američki putnički zrakoplov na letu od New Yorka do Chicaga? Što su željeli postići? Zašto su se upustili u tako drastičnu akciju? Kako su se nosili s dugogodišnjim kaznama i životom u najtežim američkim zatvorima? Koja je tajna njihove ljubavi da su tijekom 32 godine potpune fizičke razdvojenosti ostali odani jedan drugome?

Program Dana fra Marijana Šunjića održava se u Gradskoj knjižnici u Novom Travniku, a ulaz na događaje je besplatan.