Mate Bulić napisao pjesmu za pokojnog brata

0
2369

Pjesma ‘E, moj brate stalno mislim na te’ bit će na mom novom albumu. Tako pokojnom bratu Mladenu želim reći: Hvala ti što si postojao, kaže Mate Bulić (59).

Kralj dijaspore pjesmu je napisao nakon pogibije mlađeg brata 2004. godine. Dugo je stajala u ladici, predugo, pišu 24sata.hr.

Prihvatio sam svoj križ

Mati Buliću bilo je teško pjevati zato što je godinama na duši nosio veliki teret. Beskrajno ga je bolio njegov odlazak.

”Sve si je sredio u životu, oženio se, dobio dvoje djece. Imao je i dobar posao a onda je umro od puknuća aorte”,  kaže Bulić.

Koji mjesec nakon brata od tuge mu je umrla i majka Ljubica, iza nje i otac Vinko.

”Tragična je to nota mojeg života koju sam prihvatio. Svatko nosi svoj križ”, kaže pjevač. Jedva čeka ulazak u studio da napokon snimi pjesmu. Na posljednji, deseti album “Dome moj” kralj dijaspore uvrstio je pjesmu “Pjevam i plačem” koja je napravljena prema istinitoj ratnoj priči iz Vukovara. Jedan je borac bio pogođen metkom i pao u krilo drugome. Zadnje riječi su mu bile “Čuvaj mi sina!”. Čuo je odgovor “Hoću” i sklopio oči.

”Bili smo u studiju kad su nas posjetili Vukovarci. Imali smo drugi tekst na tu pjesmu, a onda su nam ispričali tu priču. Ratnik koji je preživio čuvao mu je sina, podigao ga i oženio. Nera Ban napisala je jako emotivan tekst, a Marko Perković Thompson glazbu”, kaže Mate.

Svjedoci tragedije u Lisinskom

Pjesmu je rijetko izvodio jer je bolna. Kad je vidio tekst pjevač se naježio od siline emocija. Kad je u Lisinskom slavio 30 godina karijere uvrstio je pjesmu u repertoar. Cijela je dvorana ustala. U publici su bili i Vukovarci, svjedoci tog događaja, s kojima se Mate često čuje. Pozornicom je šetao trubač koji je rasplakao publiku jer truba se svira kad se sahranjuju vojnici.

”Ljudi su prepoznali što smo time htjeli reći i uzvratili istim emocijama. Plakali su i pljeskali”, kaže.

Fino odgojeni mangupi

Kralj dijaspore s braćom je odrastao uz vrlo strogog oca Vinka i majku Ljubicu. Žali što roditelji i brat nisu doživjeli njegov uspjeh.

”Otac je bio strog i pravedan. Odgajali su nas tako da je na prvom mjestu bila škola, potom crkva. Učili su nas da se stariji poštuju, da se ne smije krasti”, prisjeća se Mate koji je s mlađom braćom ipak svako malo napravio neku mangupariju.

Mate dežurni policajac

Živjeli su od od proizvodnje duhana i vinove loze pa su ih roditelji budili već u tri u jutro da idu brati duhan.

”Ja sam, kao najstariji, bio dežurni policajac, morao sam paziti da se mlađa braća ne sakriju među duhanom i ne zaspu”, prisjeća se Mate.

Kad ih je otac pitao tko će kod njega ‘polagati ispit’ za vožnju manjega traktora freze Boro i Mate dosjetili su se da bi najbolje bilo ‘uvaliti’ Mladena.

”Rekli smo mu da je to odlično, da će se on voziti a mi orati, kopati. Pristao je ne znajući koliko je to teško”, kaže.

Ljubav prema unucima

Sva trojica su završili fakultete. Mladen je imao uspješan posao. Boro (55) je danas poduzetnik koji s obitelji živi u Mostaru. Mate ga često posjeti i u tim obiteljskim druženjima uvijek se prisjete Mladena. Pričaju i o ocu koji Mati nije dao da se zbog ljubavi prema supruzi Zdravki odseli u Njemačku. Na rodnoj mu je grudi našao posao profesora no Matu je srce vuklo u Njemačku.

Majci je rekao da odlazi, no ne i ocu.

”Otišao sam s maminim blagoslovom, a ona je to kasnije rekla ocu. Zavolio je moju Zdravku ali uvijek je patio što sam daleko od njega”, kaže Mate koji je danas djed dvojice unuka i od malih nogu uči ih da vole obitelj i domovinu.