Dijabetes je rastući problem u Bosni i Hercegovini upozorio je dr. Midhat Mujić na Drugom kongresu Saveza dijabetoloških udruženja u BiH, koji je upriličen u Istočnom Sarajevu.

Istaknuo je da su prava ovih bolesnika jako neujednačena po županijama, te je rekao da Savez, poslije kongresa, kreće u još veću ‘ofanzivu’ u borbi za prava svojih članova.

Cilj skupa, smatraju iz Saveza, ispunjen je u potpunosti, jer su se na jednom mjestu našla objedinjena iskustva iz regije kako bi se u BiH odredili zadaci za unapređivanje prava i položaja dijabetičara.

U okviru kongresa, danas će biti održana Međunarodna konferencija ”Problemi dijabetesa u BiH i Europi”, na kojoj će predstavnici Portugala, Ukrajine, Rumunjske, Hrvatske i drugih država prezentirati najnovije svjetske smjernice u tretmanu dijabetesa, priopćeno je iz Saveza dijabetoloških udruženja u BiH.

Podsjetimo, Mujić je ranije rekao kako ostoje predrasude i vlada mišljenje da su sport i dijabetes (šećerna bolest) nespojivi te sportaši koji imaju tu bolest misle da je za njih završena karijera. U stvari, situacija je suprotna za što postoje primjeri vrhunskih sportaša koji su rezultate postigli iako su imali dijagnosticiran dijabetes.

Da dijabetes nije prepreka za bavljenje sportom doktor Mujić u izjavi Feni navodi primjer nogometnog reprezentativca iz Hrvatske Gorana Jurića koji je ostvario značajnu sportsku karijeru.

”Značajan broj sportaša ostvario je izuzetne rezultate, na olimpijskim igrama osvajali su značajna priznanja kao npr. Steve Redgrave koji je osvojio zlato u disciplini četverac bez kormilara (veslanje) na Olimpijskim igrama 2000. u Sydneyu. Stoga nam je namjera stimulirati mlade ljude da i kad dobiju dijabetes mogu nastaviti karijere u sportu”, istaknuo je.

Više o tome kako sport utječe na zdravlje i dijabetes pročitajte ovdje.