LIJEVO ILI DESNO: Francuzi biraju predsjednika

0
1215

Francuzi biraju predsjednika pod visokim mjerama sigurnosti, 50.000 policajaca čuva birališta

Francuska se priprema za glasanje na predsjedničkim izborima koji se održavaju danas. Sigurnosne mjere su na najvišem nivou nakon smrtonosnog napada na pariskog policajca prije tri dana.

Oko 50.000 policajca i 7.000 vojnika angažovano je širom zemlje kako bi osiguravali birališta. Jedanaest kandidata se bori za titulu predsjednika. Dvojica kandidata koja osvoje najviše glasova otići će u drugi krug glasanja, a izbor će biti održan za dvije sedmice.

Birališta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, ali neke prekomorske teritorije su počele glasati već u subotu. Glasanje se završava u 20 sati.

Za sada su favoriti konzervativac Francois Fillon, desničarka Marine Le Pen, liberal Emmanuel Macron i krajni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Kandidati su izazvali veliku debatu u zemlji i svaki do njih nudi različitu viziju o Evropi, imigraciji, ekonomiji francuskom identitetu.

Dodatne mjere sigurnosti uvedene su nakon što je Karim Cheurfi, osuđeni kriminalac, upucao policijskog službenika u glavu u Champas Elyseesu u Parizu. Cheurfija je ubila policija koja je saopćila kako je pronašla poruku pored njega u kojoj tvrdi kako brani samoprozvanu Islamsku državu.

Ne baš tako popularni aktuelni predsjednik Francosi Hollande nije se kandidovao za drugi mandat i on je prvi predsjednik u modernoj historiji te zemlje koji to nije učinio.