Dva su temeljna principa koja garantuju građanima ove zemlje uspjeh na svakom planu- biti član neke velike stranke, ili biti sin ili kćerka zvaničnika, nebitno na kom je on nivou vlasti.

Piše : Edina LATIF

Prvi nam je princip pojasnio detaljno predsjednik SDA Bakir Izetbegović kada je „održao lekciju“ Senadu Šepiću da ne pljuje po ruci koja ga hrani, otkrivajući tako svekolikom pučanstvu da se u SDA može dobro hajrovati- od stana u Centru, enormno visokih plata, putovanja, automobila.

Zgražavali su se po društvenim mrežama, i mladi i stari. Javno iskazivali nezadovoljstvo zbog Izetbegovićevog otkrića i poruke- samo članovi SDA mogu imati sve, ali ne smiju nijedne progovoriti ružne.

I taman se to splasnulo, kad saznasmo da je kćerka federalnog premijera Fadila Novalića dobila posao u državnoj institutuciji, mimo konkursa, ali po zakonu. A što je po zakonu, svojevremeno je to Nedžad Branković pojasnio, je i moralno.

Malo li je Novaliću bilo što je građanima poručivao da jedu samo hljeb, so, ulje, a da ne troše novac na luksuz. Pa onda da je štetno jesti zlatnim kašikama…i da dalje ne navodim jer ćemo se samo ponovo svi nasekirati i razbjesniti.

Nasmija se vrli premijer u lice stotinama hiljada nezasposlenih, desetinama hiljada mladih koji čekaju radne vize za evropske zemlje jer u onoj u kojoj su rođeni za njih nema mjesta (očevi su im „niža kasta“), stotinama hiljada penzionera koji čekaju crkavicu da plate račune i lijekove a hranit će se na kazanu u javnoj kuhinji…

Šta još treba da urade osioni stranački vladari, pa da oni, čijim glasovima dolaze na funkcije, shvate da moraju početi kažnjavati ih na izborima, da počnu od njih tražiti da ispune sve što su obećali prije izbora, a oni im dali glasove. Da se ne zadovoljavaju paketićima vrijednosti od 50 KM, a onda četiri godine preživljavaju. I tako ukrug, varaju ih svake izbore.

Taman kada pomislim da ne može dalje, da je neka od izjava ili poteza vrhunac vrijeđanja kolektivne inteligencije, pokažu nam da mogu i beskrupuloznije, bezobzirniji i gore.

Nema kod Novalića ni trunke etičnosti, nema ni trunke osjećaja za ovu zemlju, za radnike, nezaposlene, penzionere, boračke kategorije… ma ni trunke obraza što bi narod rekao, pa da podnese ostavku ili se javno izvini svima nama za kontinuirano razvlačenje pameti.

I ne samo to. Već da i SDA ili stane javno iza njegove sulude politike i izjava kojima nas sve vrijeđa i ponižava  ili se ogradi i smijeni ga.

Nažalost, daj Bože šćeri da te hadžija uzme. Ali eto, makar mogu napisati ono što većina građana ove zemlje misli i upitati ovako javno: ima li u ovoj zemlji ijedan zvaničnik čije je dijete na birou za zapošljavanje ili da radi kod „privatnika“ za 400 KM mjesečno? Zna li odgovor na ovo pitanje Bakir Izetbegović ili Fadil Novalić? Mi znamo….