Kartaške igre pomažu u oporavku od moždanog udara

0
1344

Jednostavne kartaške igre, poput šnapsa, pomažu u oporavku pacijenata koji su preživjeli moždani udar, kažu kanadski stručnjaci.

Znastvenici su utvrdili da igre poboljšavaju njihove motoričke sposobnosti, piše u utorak BBC.

Jednak učinak imaju društvene igre jenga, bingo i kompjutorske konzolne igrice, stoji u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Lancelot Neurology.

 

Kanadski tim ispitivao je 141 pacijanta koji su nedavno preživjeli moždani udar i teško su pokretali jednu ili obje ruke.

 

Oko polovice pacijenata prebačeno je na rehabilitaciju igricama na konzoli Wii, a ostali su igrali društvene igre, uključujući kartaške.

 

Obje skupine pokazale su značajno poboljšanje motoričkih sposobnosti na kraju dvotjedne, odnosno četverotjedne rehabilitacije.

 

Još važnije, obje su grupe bile jednako uspješne, ističu znanstvenici.

 

“Svi volimo tehnologiju i vjerujemo da je ona bolja od staromodnih pristupa, no to ponekad nije slučaj. U ovoj smo studiji pokazali da je jednostavna rekreacija koja se može prakticirati bilo gdje jednako uspješna kao i tehnologija”, rekao je dr. Gustavo Saposnik iz bolnice St. Michael u Torontu.

 

Alexis Wieroniey iz Britanske udruge za moždani udar isitče da je istraživanje ohrabrujuće, jer sugerira da jeftine i svima dostupne aktivnosti mogu pomoći u oporavku paijenata s moždanim udarom.