Isplata mirovina za mjesec lipanj počet će u četvrtak 7. srpnja 2016., odlučeno je na sjednici Upravnog odbora Federalnog zavoda MIO.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,816, što znači da iznosi najniže, zajamčene i najviše mirovine ostaju nepromijenjeni. Sukladno tome, najniža mirovina iznosi 326,17 KM, zajamčena 434,90 KM, dok najviša mirovina iznosi 2.174, 48 KM.

Mirovine koje su ostvarene temeljem Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji te Zakona o službi u Vojsci Federacije BiH bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,485, navedeno je u priopćenju MIO zavoda.

Mirovine ostvarene temeljem Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja domovinskog rata bit će obračunate i isplaćene prema koeficijentu 1,00.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za lipanj, s uračunatim troškovima, iznose oko 162 milijuna KM.

Upravni odbor je, uz ostalo, usvojio i Izvješće o financijskom poslovanju Zavoda za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka 2016.

Sjednici Upravnog odbora nazočio je i Kenan Spahić, v.d. pomoćnika ministra rada i socijalne politike u Vladi FBiH te je aktivno sudjelovao u raspravama po točkama dnevnog reda, iznoseći pritom mišljenja i stajališta Ministarstva.

Inače, dogovoreno je da će sudjelovanje predstavnika resornog ministarstva na sjednicama Upravnog odbora i ubuduće biti praksa, a u cilju poboljšanja rada i međusobne suradnje Zavoda i Ministarstva.