tobacco21.org

BiH po broju pušača zauzima prvo mjesto u regiji, tako da samo u Federaciji BiH puši skoro svaka druga osoba, dok u zemljama regije puši oko 30 posto osoba, rečeno je u petak u Zavodu za javnu zdravstvo FBiH u Mostaru….

U zemljama regije, kod odrasle populacije, pušenje je u prosjeku prisutno kod oko 30 posto osoba, s tim da je BiH vodeća zemlja po broju pušača u regiji, kazao je direktor Euroazijskog programa Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK) Joshua Abrams.

S obzirom na to da u regiji ne postoji adekvatna legislativa koja se suprotstavlja duhanskoj industriji, ona to koristi i vrbuje mlade ljude svojim promotivnim kampanjama te tako dolazi do povećanja broja pušača, dodao je Abrams istaknuvši kako su za duhansku industriju posebno zanimljivi mladi ljudi.

Prema našim istraživanjima, negdje oko pedeset posto osoba u FBiH se izjasnilo kao pušači, s time da je nešto više pušača među muškarcima nego ženama, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar nakon sastanka s izvršnom dopredsjednicom Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK) Yolondom Rićardson i direktorom Euroazijskog programa u CTFK-a Joshuom Abramsom na kojem je najviše bilo riječi o donošenju novog zakona o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih prerađevina u FBiH.

Pehar je upozorio i na posebne posljedice koje izaziva pasivno pušenje posebice kod djece, a prema provedenim istraživanjima veliki broj djece se izjasnio da je izloženo pasivnom pušenju. Problemi i posljedice vezane za pušenje, trebali bi se riješiti ili barem ublažiti donošenjem novog zakona o ograničenoj uporabi duhana i duhanskih prerađevina FBiH, koji je u pripremi, a koji bi, uz ostalo, obuhvaćao i potpunu zabranu pušenja na zatvorenim javnim mjestima, dodao je, te naglasio kako se novim zakonom žele zaštiti pušaći od nepušača.

Predsjednik Udruge Progresivnog razvoja organizacija i individua (PROI) Samir Ibišević, čija udruga zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo i drugim institucijama čini radnu skupinu koja zajednički radi na pripremi spomenutog zakona, kazao je kako ovo nije kampanja za zabranu pušenja, već kako se novim zakonom žele što je više moguće smanjiti štetne posljedice nastale pušenjem.

Po njegovim riječima, zakoni bi, uz ostalo, trebao predviđati zabranu pušenje na zatvorenim javnim mjestima, regulirati prodaju i izgled duhanskih proizvoda, te vrste upozorenja koja će se nalaziti na duhanskim proizvodima, kao i reklamiranje duhanske industrije.

Izvršna dopredsjednica Campaign For Tobačo-Free Kids (CTFK) Yolonda Rićardson smatra kako svaka zemlja koja želi smanjiti broj pušača mora uraditi tri stvari i to; uvesti slikovna upozorenja na pakovanjima cigareta, strogu zabranu reklamiranja i zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima. Upozorila je i na povećanje broja pušaća u srednje ili slabije razvijenim zemljama.