Dom zdravlja Novi Travnik: Dostupno 70 doza cjepiva protiv gripe

0
2952

Sezonska gripa virusna je zarazna bolest koja se javlja svake godine, pogotovo u siječnju, veljači i ožujku. Izvještaji s terena ukazuju na to da je u posljednja dva tjedna u Kantonu Središnja Bosna zabilježen porast broja oboljelih od gripe.

Epidemiolog u Domu zdravlja Novi Travnik, dr. Anđelka Stupar Ljubas kazala je da prate podatke za respiratorne bolesti u tri kategorije i nemaju hospitaliziranih osoba.

Porast gripe u Novom Travniku  za ovo doba godine je uobičajen. Sezonska gripa obuhvatila je sve starosne grupe stanovništva. Ono što je važno napomenuti jest da smo početkom zime od Zavoda za javno zdravstvo dobili 220 cjepiva protiv gripe od čega je 150 doza podijeljeno, rekla je epidemiologinja Stupar Ljubas.

Bitno je istaknuti da je gripa uvijek epidemioloških razmjera ali da nema razloga za brigu, jer se ona razlikuje od epidemije drugih zaraznih bolesti.

Ovim putem pozivam sve građane Novog Travnika koji se još uvijek nisu zarazili gripom da se jave u prostorije Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja kako bi se cijepili. Dostupno je još uvijek 70-ak doza cjepiva, kazala je za naš portal doktorica.

U razgovoru još je dodala kako cijepljenje posebno preporučuje osobama starijim od 65 godina, osobama s kroničnim bolestima srca i pluća, uključujući astmu, cističnu fibrozu i onima s prirođenim srčanim greškama.

Cijepljenje se preporučuje i onima koji su u privatnom ili profesionalnom kontaktu s bolesnim osobama koje pripadaju rizičnim skupinama, izrazito pretilima, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, roditeljima i drugima u bliskom kontaktu s djecom mlađom od šest mjeseci, jer se ona ne mogu cijepiti protiv gripe, i trudnicama, rekla je.

Za kraj zaključila je kako u slučaju oboljenja treba snižavati temperaturu paracetamolom, acetilsalicilnom kiselinom, ibuprofenom ili kombiniranim pripravcima, a poželjno je uzimati vitamine i minerale, pogotovo vitamin C i cink, koji podižu imunitet.