Dogovoreno povećanje cijena otkupa maline

0
2884
Dogovorena veća otkupna cijena malina
Dogovorena veća otkupna cijena malina

Nakon što su proteklih nekoliko dana održali nekoliko internih sastanaka i iznijeli jedinstven stav da će radije pustiti da maline propadnu nego ih prodati otkupljivačima za cijenu od 2,50 KM čini se da je takav pristup proizvođača malina urodio plodom.

Naime, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona Samir Sedić kazao je da je, kroz razgovore sa otkupljivačima, dogovoreno da se ranije predložena otkupna cijena maline poveća za najmanje 50 feninga.

“Prva ponuda je bila 2,50 KM, nakon toga 2,70, a sada je u rasponu od 3,00 do 3,20 KM. Čak jedna firma nudi od 3,20 do 3,50 KM. Naravno, mi ćemo još pregovarati oko cijene sa otkupljivačima. Po nama, realna cijena otkupa je od 3,50 do 3,80 KM”, kaže Sedić u razgovoru za Klix.ba.

Dogovorena veća cijena otkupa maline
Predstavnici proizvođača maline na sastanku kod ministra

Predstavnici proizvođača maline, pak, ističu da otkupna cijena ne može ići ispod 3,80 KM s obzirom na to da su loši vremenski uslovi uzrokovali smanjene prihode i podbačaj u proizvodnji.

“Bilo je leda i kasnih mrazeva, što je utjecalo na cvjetanje maline i urod, a imamo i obaveze prema beračima“, kaže Zehrudin Velić, proizvođač iz Cazina.

Na današnjem sastanku istaknuto je da povećanje cijena otkupa maline veliki korak za proizvođače, jer samo ujedinjeni mogu postići pravi efekat, a to je borba, kako su kazali, protiv mizernih cijena otkupa.

Podsjećamo, sa prvobitno ponuđenom cijenom otkupa od 2,50 KM po kilogramu maline, proizvođači maline su bili izrazito nezadovoljni i prijetili su da će malinu pustiti da propadne, tvrdeći pritom da sa takvom cijenom ne mogu podmiriti osnovne troškove proizvodnje, a kamoli nešto zaraditi.

Naveli su i da raspolažu informacijama da se maline iz BiH prodaju na stranom tržištu po 7 eura i zbog toga zahtijevaju pravedniji status u cjelokupnom procesu.