Budemo li kao narod pametni, pustit ćemo Hrvate i Bošnjake da se ‘udaraju’

0
1250

Mladen Ivanić, predsjedatelj Predsjedništva BiH, izjavio je da su ključni izazovi kada je riječ o Republici Srpskoj prošli i da dolazi razdoblje kada će biti mnogo problema na relaciji HDZ-SDA, odnosno na relaciji Bošnjaci-Hrvati. “Ako budemo dovoljno mudri, mi ćemo se malo primiriti i nećemo na sebe preuzimati teret i odgovornost za nefunkcioniranje BiH jer glavni razlog za to su neriješeni odnosi između Bošnjaka i Hrvata”, rekao je Ivanić na sinoćnjoj tribini PDP-a u Trebinju pod nazivom “Kuda ide Srpska”. On je naveo da će u narednih godinu dana doći do “žestoke bitke i kriznog razdoblja” jer ništa nije riješeno u Federaciji BiH (FBiH).

“Ako mi budemo kao narod pametni, pustit ćemo da se drugi međusobno “udaraju”, a ne stalno mi i nadam se da ćemo se okrenuti ekonomiji i razvoju, kao i otvaranju radnih mjesta”, istaknuo je Ivanić. Predsjednik PDP-a Branislav Borenović naglasio je da je prioritet PDP-a Republika Srpska i da ona predstavlja dio BiH pred kojim su ogromni izazovi. Borenović je rekao da je stanje u Srpskoj takvo da zahtijeva reagiranje, prenosi Srna.

“Ukupan dug Republike Srpske približio se cifri od šest milijardi KM, što govori da svaki građanin duguje 4.700 KM, a u Federaciji BiH (FBiH) 2.900 KM”, naveo je Borenović i dodao da broj umirovljenika raste u odnosu na broj zaposlenih. On kaže da će PDP i koaliciski partneri idućih dana pokrenuti inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske. “Hoćemo li uspjeti, ne znam. Prije nećemo, nego hoćemo”, poručio je Borenović. On je rekao da “jedan veoma stručan tim od sedam-osam mladih ljudi” radi na pripremi obrazloženja u kojem će biti navedeno što je to Vlada Republike Srpske “učinila ekonomiji”.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak rekao je da je PDP-u stalo da Republika Srpska bude snažna i jaka i da u nju dođe što više važnih međunarodnih aktera. “Sve ovo što radimo je jedna snažna, precizna i veoma konkretna oporba borba u Banjaluci, a ovo što radimo u Sarajevu daje rezultate i sada nam treba organizacijska logistička podrška na terenu za politike koje smo dobro uspostavili”, naveo je Crnadak.